Rudkøbing
Langeland Kommune
Wikipedia - om Langeland
Wikipedia - om Rudkøbing
Seværdigheder - attraktioner - oplevelser
Oplev Rudkøbing
På en køretur over broen fra Tåsinge, så ligger Rudkøbing så smukt derude i horisonten med sine kirketårne, røde tage og lystbådehavnen.
Rudkøbing har 4.630 indbyggere og er en af Danmarks hyggeligste byer.
Langeland Kommunes er en af landets mindste kommuner og dets administration ligger i Rudkøbing.
Tilbage i middelalderen lå her et fiskerleje og bønderne dyrkede marker om sommeren og fiskede om vinteren. Rudkøbing blev efterhånden en handelsplads, byen vokser sig større og den får købstadsrettigheder i midten af 1200-tallet.
En købstad
Begrebet "købstad" går tilbage til middelalderen, da kongen gav danske byer eneret på håndværk og handel indenfor byen og dens nærmeste opland.
Trods eneretten på handel, opstod er mange handelspladser langs kysten. Disse handelspladser var egentlig ulovlige og Rudkøbing kæmpede en forgæves kamp for ulovlige padepladser.
Til sidst måtte byens havn dog lukke. Handel var ikke mulig.
Trods pest, kolera, bybrande og svenske soldaters besættelse i 1658-60 er det altid lykkedes at komme på fode igen.
En tur gennem centrum
Middelalderens gader snor sig rundt og har navne som Torvet, Østergade, Brogade og Nørregade. Her ligger lave huse i flere farver og små cafeer og butikker præger bybilledet.
Det prægtige rødstenskirke Skt. Nikolaj har stået på Kirkepladsen i næsten 800 år. Byens huse er gået til ved brande og dårlig vedligeholdelse. Nogle få bindingsværkshuse fra 1700-tallet er bevaret.
Gadenettet og kirken består stadig. Salme nummer 336 "Vor Gud han er så fast en borg", det passer meget godt.
på Gåsetorvet står en statue af vores berømte fysiker H.C. Ørsted som er barnefødt i Rudkøbing. På Gåsetorvet ligger også Hotel Skandinavien.
|