Mariager - Marias by. I middelalderen lå her et kloster som tilbad Maria. Klosterkirken står endnu og pryder i bybilledet i Mariager sammen med brostensbelagte gader og bindingsværkshuse.
Mariager - Rosernes By, byder på brosten og bindingsværk og hensætter den besøgende til for længst svundne tider.
Mariager ligger i et af Danmarks smukkeste naturområder ved Mariager Fjord, der med en længde på 24 sømil (36 kilometer) er Danmarks længste egentlige fjord. Fjorden kaldes også "Svanernes Fjord", da den er et af de vigtigste tilholdssteder for Danmarks nationalfugl. Men mange andre fuglearter holder også til her.
Danmarks Saltcenter, hvor man kan prøve at flyde i Det Døde Hav og lave sit eget sydesalt i laboratoriet, som man gjorde det i Middelalderen. Ny Havnevej 6. Mariager
Saltcenteret
I Mariager og omegn finder man desuden Birgittinerklostret med Klosterkirken, der nu er sognekirke, samt velbevarede vandmøller, spændende landsbykirker, herregårde og små hyggelige fiskerlejer. Gravhøje og jættestuer fra oldtiden ligger overalt i landskabet. De mest imponerende er den 52 meter lange Langdysse ved Volstedlund og den kæmpemæssige Hohøj ved Mariager.
Veteranhjuldamperen Svanen sejler på Mariager Fjord, som er opdelt i tre ruter. Inderst i fjorden ligger Hobro med hyggelige gader, Lystfartøjsmuseum, oplevelsescenter "Gasmuseet", og fem km fra anløbsbroen kan man opleve Vikingeborgen "Fyrkat".
Fra Hobro passerer man Østerskoven med noget af Europas ældste egeskov og de fredede Bramslev Bakker med enebær og vildroser, hvor det er muligt at tage madkurven med i land.
I Mariager kan man stige om til Veteranjernbanen eller gå på opdagelse i Danmarks Saltcenter. Herefter passerer Svanen den gamle cementfabrik "Dania", som i dag er restaureret og indrettet med motel, arbejdende værksted og smedemuseum. Herefter veksler små hyggelige fiskelejer med strandenge med kvæg, der græsser i vandkanten. Yderst, hvor fjorden udvider sig, er der små øer og holme, hvor store fuglekolonier holder til. Her kan man også opleve sæler slikke solskin og se marsvin tumle sig langs skibssiden. Endestationen er Hadsund.
Mariager-Handest Veteranjernbane giver mulighed at opleve, hvordan man foretog en togrejse i årene 1910-1950, og prøve de lokomotiver og vogne, som blev benyttet.
Det er samtidig muligt at få en smuk naturoplevelse, da jernbanen gennemløber forholdsvis øde områder langs Mariager fjord.
Der er mulighed for at medbringe madkurv til spisning i toget eller i det fri, ligesom der er fortrinlige naturarealer til udendørs aktiviteter i umiddelbar tilknytning til jernbanen. Vil man have en helt speciel togtur, tilbyder jernbanen også et bredt spektrum af særtogsarrangementer.
Mariager kirke var oprindelig tilknyttet et Birgittinerkloster, der videreførtes efter reformationen som en slags forsørgelsesanstalt for adelens ugifte døtre frem til 1588, hvor man overlod klosterkirken til Mariager by som sognekirke. Mange adelsslægter har haft gravsteder i Mariager kirke, bl.a. Stygge Krumpen, som er gennedlagt i gulvfladerne. Stygge Krumpen var den sidste biskop i Børglum. Den sidste rest af klostret er i dag indrettet som dommerkontor og kan kun beses udefra.
Marias kloster: En rekonstruktion af klosteret og den oprindelige Mariager kirke findes på Mariager Museum, et lokalhistorisk museum der har til huse i en købmandsgaard fra 1700-tallet.
I middelalderen havde hver sin by flere klostre. |