Opret gratis profil nu.  Læs mere

Russiske Kirke - kom med indenfor -23/1

Russiske ortodokse kirke

Onsdag 23. januar 2019
Mødetid kl. 17.45


Den Russiske Kirke
Bredgade 53
København K

Pris 100 kr. - pris for besøg og omvisning.
Betaling ved tilmelding

Mange københavnere har set de gyldne kupler lyse op over den russiske kirke i Bredgade.

Her har siden 1880'erne ligget den russiske kirken bygget og opført på foranledning af kejserinde Dagmar.
Kirken ser noget tillukket ud, men det er nu muligt at komme indenfor.
Kom med indenfor og hør om kirken og dens udsmykning og ikoner.

Det er kirkeværge Julia fortæller på en spændende og levende måde.
Rundvisningen varer cirka 1 time og der er tid til at stille spørgsmål.

Kirkens kupler lyser godt op
i BredgadeKirkens er særpræget og smuk


Ved tidligere besøg

Den Russisk Ortodokse Skt. Aleksander Nevskij Kirke ligger på Bredgade København. Dens karakteristiske arkitektur, i særdeleshed de gyldne kuplede kroner tiltrækker mange som kommer i Bredgade.
Da Prinsesse Dagmar, som var datter af Danske Kong Christian IX, giftede sig med den Russiske Tronfølger Storfyrst Aleksander (Den fremtidige Kejser Aleksander III.) konverterede hun til den Ortodokse Kirke og blev senere Kejserinde af Rusland, som Maria Fjodorovna.
Hun udtrykte under et af sine utallige besøg i Danmark sit ønske om at have en russisk-orthodoks kirke i København, i stedet for det Kapel hun hidtil havde brugt.


Efter at Kejser Aleksander III, der af det Russiske folk blev kaldt "Fredsskaberen", havde besteget Tronen, anskaffede den Russiske regering et lille stykke jord i Bredgade og gav 300.000. Guldrubler til opførslen af Kirken. Kejseren selv donerede yderligere 70.000 Guldrubler af sine private midler.

Kirken, designet af arkitekten Grimm, blev opført af granit og danske mursten, og stod færdig i 1884. Den var dedikeret til Skt. Aleksander Nevskij, der var Kejser Aleksander IIIs Værnehelgen. Indvielsesceremonien blev overværet af Kejser Aleksander III, Kejserinde Maria Fjodorovna, arvingen til den Russiske Trone, Hans Kejserlige Højhed Storfyrst Nikolaj (Den fremtidige Kejser Nikolaj II.) samt medlemmer fra de Europæiske Kongefamilier. Den sidste Russiske Kejser, Nikolaj II, og hele hans familie blev i 1918 i Jekaterinburg henrettet af de gudløse bolsjevikker. De blev kanoniseret og æres nu som Kejserlige Martyrer.

Den storslåede bygning er blevet en af de mest populære seværdigheder i København. Når de 6 synkroniserede klokker kimer, kan det høres langt væk. Klokkernes samlede vægt er 640 kg. Og den største vejer 288 kg. Under kuplerne ud mod gaden er der en niche med en Ikon af Skt. Aleksander Nevskij, malet på et stykke lavasten af professor Bronnikov. Marmortrappen, er designet i gammelrussisk stil. Trappen fører op til første etage, hvor kirkerummet er. Freskerne i byzantinsk stil blev malet under ledelse af kunstneren Fisher. Gulvet er dekoreret med mosaik i marmor. Den udsøgte bronze lysekrone var en gave fra hans Kejserlige Majestæt Aleksander III. Ikonostasen er udskåret i valnøddetræ, og skabt af kunstneren Shroeder fra Skt. Petersborg.

 
Foto: Kulturens Venner - copyright


Tildmelding ikke mulig

Nyhedsbrev
Modtag sidste nytKulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail