Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

Nyhed: Kulturkalender

 
Skagen
- seværdigheder
- Skagensmalerne
- natur
Frederikshavn - kommunens website
Toppen af Danmark - turistinformation
Wikipedia - om Skagen 

Seværdigheder - attraktioner - oplevelser

"Lysets Land" - en bedre korte beskrivelse for Skagen findes ikke. En beskrivelse man forstår godt, når man først har været der.
Lyset - fiskerne - malerne - er en fantastisk periode i det kulturelle Danmark i slutningen fra ca. 1880 til 1910 - så ebbede den epoke ud.
Skagensmalerne gjorde stedet berømt og med deres penselstrøg forvandlede de Skagen til et mekka for kunstnere og bohemer.

Skagen er målet for rejsen, for der er så meget at opleve her. Eventyrdigteren H.C. Andersen og det fleste af samtidens kulturpersonligheder har været her. Skagen var berømt dengang og er stadig populært rejsemål.


Efter malerne kom forfatterne og politikerne. Og alle de andre kendte, som godt ville vise, at de havde smag ? og råd til at have det. Og siden strømmede musikere til fra alle egne af landet - og fra beslægtede kyster i Skotland, Wales og Irland. For her var der godt at være ? og visefestival hver sommer.

I dag er Skagen en international turistmagnet med besøgende fra hele verden. Folk, som kommer for at se de to have mødes, for at opleve kunst i verdensklasse og for at mærke den helt specielle stemning. Havene, den lange kyst, den friske fisk, historien, traditionen, atmosfæren.

I Lysets Land er der en lang tradition for friskfangede fisk. Byens mange fiskerestauranter og fiskehandlere frister med friske tilbud. Og nærheden til havet og kysten giver mane oplevelser og fiskemuligheder.


Grenen er den aktive, grusede sandodde, der ligger fire km nordøst for Skagen, den yderste spids af Skagens Odde. Danmarks nordligste punkt, hvor de to have, Skagerrak og Kattegat mødes. En kompasroset i klitten umiddelbart syd for Grenens spids viser, at den faktisk peger mod øst.
Odden er i vækst og er i løbet af de sidste 200 år forskudt ca. 1 km mod nord, idet der årligt transporteres ca. en mio. kubikmeter sand og grus fra vest mod Skagens Rev. Samtidig eroderes sydøstkysten kraftigt. Skagen Gren er et fredet hedeklit-område med fyrtårne, telemaster, enkelte sommerhuse, bunkere samt en stor parkeringsplads, hvorfra Sandormen, en traktordrevet turvogn, kører ud til selve Grenen. Man regner med, at området årligt besøges af ca. 1 mio. gæster.


Natur
Skagens natur er enestående. Barsk og blid. Storslået og ydmyg. Præget af havet og vinden gennem årtusinder. Men alligevel altid den samme. Området på toppen af det europæiske kontinent nævnes af Verdensnaturfonden som et af de få autentiske naturområder, der er tilbage i Danmark.

"To have mødes og kærtegner hinanden" - det kunne være skrevet af samtidens digtere. En tur ud på Grenen hvor havene mødes er en stor oplevelse.

Råbjerg Mile, er to km lang og en km bred ? og kan i barneøjne nemt minde om Sahara. Finder man milens midtpunkt, er der intet andet end sand at spejde i miles omkreds. Danmarks største vandreklit er op til 40 m høj. Den flytter sig med vinden op til 15 m årligt i øst/nordøstlig retning. Bag sig efterlader milen en lav og fugtig sandflade, som strækker sig vestpå ud til Skagerrak, hvor milen blev dannet for mere end 300 år siden.


Kunstnere
En kunstnerisk strømning ved navn naturalismen, en flok tilrejsende malere, som var trætte af storbyens larm, en stilfærdig og hårdtarbejdende fiskerbefolkning og et guddommeligt lys. Det var, hvad der skulle til for at skabe en epoke uden sidestykke i dansk kunst. Skagensmalerne, med P.S. Krøyer, Anna og Michael Ancher som de mest fremtrædende, satte for alvor det lille fiskerleje på verdenskortet.

Størst anerkendelse høstede P.S. Krøyer både dengang og nu. Hans lysfyldte panoramaer med strand og vand, billederne af kunstnerkollegerne og kvinderne i florlette gevandter har fortjent opnået en plads i kategorien internationale mesterværker.

Skagens Museum
Det er romantisk at gå rundt i Skagen by og tænke på livet her, da kunstnerne malede deres billeder og fiskerne levede deres daglidag. Oplev kunstnernes billeder på Skagens museum.

Michael og Anna Anchers Hus
På disse museer oplever du den kunst, som kunstnerne skabte. En ting er bøger og plakater med kunstnernes billeder, noget ganske andet at opleve de rigtige malerier i det originale miljø, nemlig her på Skagen.
Hjemmeside

Brøndums Hotel lige over for Skagens Museum emmer af stemning og vidner om kunstnernes færden. Her voksede Anna Brøndum op, og her kom alle kunstnerne på besøg. Fungerer stadig som hotel. Hjemmeside

Holger Drachmann, forfatter og maler, boede også i Skagen. Han døde i 1908 i Hornbæk, han blev brændt og urnen overført til hans sidste hvilested i klitterne på vej ud mod Grenen.
Hans hjem består stadig og kan besøges. Der afholdes Drachmann aftener og andre kulturarrangementer.
Nordjyske - om Drachmanns død og begravelse i 1908.


Den tilsandede kirke
Syd for Skagen står Den tilsandede kirke, som er resterne af den gamle sognekirke, viet til den hellige Sct. Laurentius.
I fire hundrede år samlede kirken menigheden, indtil sandflugten lagde sig hen over kirkevej og kirkegård og forfaldet satte ind.
I 1795 så man sig nødsaget til at ophøre med at holde gudstjeneste. Man rev langhuset ned og lod kirketårnet stå. Under sandet gemmer sig rester af kirkens fundamenter og en døbefont.
Den enlige tårn er stadig tiltrækkende oplevelse, når man er på Skagen.
Skt. Laurentius er skytshelgen for denne og mange andre vesterlandske kirker. Han var de fattiges beskytter og led martyrdøden på en rist. Denne genfindes i Skagen byvåben sammen med ordene "Vort håb til Gud alene".
Byvåbnet kan ses over hovedindgangen til Skagen rådhus.

Skagen Festival startede i 1971 og hed i mange år Skagen Visefestival, men ændrede navn i 1989. Det er Danmarks ældste musikfestival og har altid fundet sted den første weekend i skolernes sommerferie. Skagen Festival er en international folkemusikfestival, der gennem årene har tilpasset sig den rivende udvikling, som denne genre har gennemgået og i dag præsenterer folkemusik i alle afskygninger: Folk, folk/rock, jazz, visesang, roots, blues og meget andet.

Eagle World Ørnereservatet - er porten til rovfuglenes facinerende verden.
Ørnen er "himmelrummets konge" - står der på reservatets hjemmeside. Ejer Frank Wenzel er en pioneer indenfor rovfugle i Danmark og det er en livslang  interesse for rovfugle.
Ørnereservatet åbner porten til rovfuglenes fascinerende verden. Daglige forevisninger og køb billet online. 
Eagle World hjemmeside - er flot, spændende og god læsning.


 

Oplev andre Nordjyske byer
Hjørring
Frederikshavn
Aalborg
Nørre Sundby
Hirtshals

 

   

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Aug
17:00
Vandring + vin
Arkens museumsinspektør fortæller om sommerens udendørs udstilling KROPPENS ARENA. Nyd et glas vin med andre deltagere.
Arken Kunstmuseum
Aug
14:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 31/8
Lørdag 31. august kl. 14.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse.
Sep
17:00
Dragør - skipperbyen yderst på Amager -
Søndag 1. september kl. 17.00
Dragør er skipperbyen yderst på Amager med de kendte gulmalede skipperhuse med røde teglstenstage og stråtækte fiskerhuse..
Byvandring rundt på havnen og
Sep
00:00
Golden Days Festival
Golden Days Festival 1989 sætter fokus på "Året 1989", hvad skete der. Jo bl.a. Berlinmuren faldt og Europa blev ét igen. Klik på link og se det store program.
Golden Days Festival
Sep
17:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 18/9
Onsdag 18. september kl. 17.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En b
Sep
17:00
Assistens Kirkegården - tusmørketur - 25/9
Onsdag 25. september kl. 17.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Oct
09:45
Metroens hovedkvarter - god oplevelse - 9/9
Onsdag 9. oktober kl. 9.45
Metroselskabets administration og værksted ligger på Metrovej 3. Her overvåges hele Metronettet og værkstederne hvor togene repareres og klargøres. Kom m
Oct
17:00
Bondebyen + dagens ret - 7/10- FØRST PÅ SEPTEMBER
Onsdag 9. oktober kl. 17.00
Det begyndte med Bondebyen og kirken for 800 år siden. I 1766 kom Kongevejen til og i 1863 kom jernbanen til Lyngby.
Byvandring hør om kirken, møllerne
Kulturens Venner
Oct
11:00
Byvandring - pr. Metro - 13/10
Søndag 13. oktober kl. 11.00
Vi indvier den nye Metro - med en byrundtur med Metroen. Vi stopper ved stationer undervejs, går op på pladsen ovenfor og hører om København, netop der hv
Oct
12:00
Bank & Sparekassemuseet - 23/10
Onsdag 23. oktober kl. 12.00
Besøg Bank & Sparekassemuseuet på Christianshavn, som er et kik ind i 1800-tallets bankvæsen. Se Privatbankens første direktør C.F. Tietgens kontor.
Med ori
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar