Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

Forsiden - begynd her

Kulturweekend
Skagen
- seværdigheder
- Skagensmalerne
- natur
Frederikshavn - kommunens website
Toppen af Danmark - turistinformation
Wikipedia - om Skagen 

Seværdigheder - attraktioner - oplevelser

"Lysets Land" - en bedre korte beskrivelse for Skagen findes ikke. En beskrivelse man forstår godt, når man først har været der.
Lyset - fiskerne - malerne - er en fantastisk periode i det kulturelle Danmark i slutningen fra ca. 1880 til 1910 - så ebbede den epoke ud.
Skagensmalerne gjorde stedet berømt og med deres penselstrøg forvandlede de Skagen til et mekka for kunstnere og bohemer.

Skagen er målet for rejsen, for der er så meget at opleve her. Eventyrdigteren H.C. Andersen og det fleste af samtidens kulturpersonligheder har været her. Skagen var berømt dengang og er stadig populært rejsemål.


Efter malerne kom forfatterne og politikerne. Og alle de andre kendte, som godt ville vise, at de havde smag ? og råd til at have det. Og siden strømmede musikere til fra alle egne af landet - og fra beslægtede kyster i Skotland, Wales og Irland. For her var der godt at være ? og visefestival hver sommer.

I dag er Skagen en international turistmagnet med besøgende fra hele verden. Folk, som kommer for at se de to have mødes, for at opleve kunst i verdensklasse og for at mærke den helt specielle stemning. Havene, den lange kyst, den friske fisk, historien, traditionen, atmosfæren.

I Lysets Land er der en lang tradition for friskfangede fisk. Byens mange fiskerestauranter og fiskehandlere frister med friske tilbud. Og nærheden til havet og kysten giver mane oplevelser og fiskemuligheder.


Grenen er den aktive, grusede sandodde, der ligger fire km nordøst for Skagen, den yderste spids af Skagens Odde. Danmarks nordligste punkt, hvor de to have, Skagerrak og Kattegat mødes. En kompasroset i klitten umiddelbart syd for Grenens spids viser, at den faktisk peger mod øst.
Odden er i vækst og er i løbet af de sidste 200 år forskudt ca. 1 km mod nord, idet der årligt transporteres ca. en mio. kubikmeter sand og grus fra vest mod Skagens Rev. Samtidig eroderes sydøstkysten kraftigt. Skagen Gren er et fredet hedeklit-område med fyrtårne, telemaster, enkelte sommerhuse, bunkere samt en stor parkeringsplads, hvorfra Sandormen, en traktordrevet turvogn, kører ud til selve Grenen. Man regner med, at området årligt besøges af ca. 1 mio. gæster.


Natur
Skagens natur er enestående. Barsk og blid. Storslået og ydmyg. Præget af havet og vinden gennem årtusinder. Men alligevel altid den samme. Området på toppen af det europæiske kontinent nævnes af Verdensnaturfonden som et af de få autentiske naturområder, der er tilbage i Danmark.

"To have mødes og kærtegner hinanden" - det kunne være skrevet af samtidens digtere. En tur ud på Grenen hvor havene mødes er en stor oplevelse.

Råbjerg Mile, er to km lang og en km bred ? og kan i barneøjne nemt minde om Sahara. Finder man milens midtpunkt, er der intet andet end sand at spejde i miles omkreds. Danmarks største vandreklit er op til 40 m høj. Den flytter sig med vinden op til 15 m årligt i øst/nordøstlig retning. Bag sig efterlader milen en lav og fugtig sandflade, som strækker sig vestpå ud til Skagerrak, hvor milen blev dannet for mere end 300 år siden.


Kunstnere
En kunstnerisk strømning ved navn naturalismen, en flok tilrejsende malere, som var trætte af storbyens larm, en stilfærdig og hårdtarbejdende fiskerbefolkning og et guddommeligt lys. Det var, hvad der skulle til for at skabe en epoke uden sidestykke i dansk kunst. Skagensmalerne, med P.S. Krøyer, Anna og Michael Ancher som de mest fremtrædende, satte for alvor det lille fiskerleje på verdenskortet.

Størst anerkendelse høstede P.S. Krøyer både dengang og nu. Hans lysfyldte panoramaer med strand og vand, billederne af kunstnerkollegerne og kvinderne i florlette gevandter har fortjent opnået en plads i kategorien internationale mesterværker.

Skagens Museum
Det er romantisk at gå rundt i Skagen by og tænke på livet her, da kunstnerne malede deres billeder og fiskerne levede deres daglidag. Oplev kunstnernes billeder på Skagens museum.

Michael og Anna Anchers Hus
På disse museer oplever du den kunst, som kunstnerne skabte. En ting er bøger og plakater med kunstnernes billeder, noget ganske andet at opleve de rigtige malerier i det originale miljø, nemlig her på Skagen.
Hjemmeside

Brøndums Hotel lige over for Skagens Museum emmer af stemning og vidner om kunstnernes færden. Her voksede Anna Brøndum op, og her kom alle kunstnerne på besøg. Fungerer stadig som hotel. Hjemmeside

Holger Drachmann, forfatter og maler, boede også i Skagen. Han døde i 1908 i Hornbæk, han blev brændt og urnen overført til hans sidste hvilested i klitterne på vej ud mod Grenen.
Hans hjem består stadig og kan besøges. Der afholdes Drachmann aftener og andre kulturarrangementer.
Nordjyske - om Drachmanns død og begravelse i 1908.


Den tilsandede kirke
Syd for Skagen står Den tilsandede kirke, som er resterne af den gamle sognekirke, viet til den hellige Sct. Laurentius.
I fire hundrede år samlede kirken menigheden, indtil sandflugten lagde sig hen over kirkevej og kirkegård og forfaldet satte ind.
I 1795 så man sig nødsaget til at ophøre med at holde gudstjeneste. Man rev langhuset ned og lod kirketårnet stå. Under sandet gemmer sig rester af kirkens fundamenter og en døbefont.
Den enlige tårn er stadig tiltrækkende oplevelse, når man er på Skagen.
Skt. Laurentius er skytshelgen for denne og mange andre vesterlandske kirker. Han var de fattiges beskytter og led martyrdøden på en rist. Denne genfindes i Skagen byvåben sammen med ordene "Vort håb til Gud alene".
Byvåbnet kan ses over hovedindgangen til Skagen rådhus.

Skagen Festival startede i 1971 og hed i mange år Skagen Visefestival, men ændrede navn i 1989. Det er Danmarks ældste musikfestival og har altid fundet sted den første weekend i skolernes sommerferie. Skagen Festival er en international folkemusikfestival, der gennem årene har tilpasset sig den rivende udvikling, som denne genre har gennemgået og i dag præsenterer folkemusik i alle afskygninger: Folk, folk/rock, jazz, visesang, roots, blues og meget andet.

Eagle World Ørnereservatet - er porten til rovfuglenes facinerende verden.
Ørnen er "himmelrummets konge" - står der på reservatets hjemmeside. Ejer Frank Wenzel er en pioneer indenfor rovfugle i Danmark og det er en livslang  interesse for rovfugle.
Ørnereservatet åbner porten til rovfuglenes fascinerende verden. Daglige forevisninger og køb billet online. 
Eagle World hjemmeside - er flot, spændende og god læsning.


 

Oplev andre Nordjyske byer
Hjørring
Frederikshavn
Aalborg
Nørre Sundby
Hirtshals

 

   

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Jan
12:00
Kvindeskæbner på Assistens - 28/1
Tirsdag 28. januar kl. 12.00
Kom med rundt på Assistens Kirkegården og hør om kvinder gennem historien, de rige og kendte kvinder og kvinder som led en grum skæbne og døde fattig.
Kulturformidler Dorte Persson fra Fruentimmerstours.dk har en stor viden om kvindeskæbner.
P
Jan
17:00
Politigården - en god oplevelse - 29/1
Onsdag 29. januar kl. 17.00
Politigården er opført i årene 1918-24. Bygningen ser kold og lukket udad til. Indenfor åbner Politigården sig med gårde som indrammes af klassiske søjler. Vi kommer gennem de mest præsentable rum og Politidirektørens kontor.
Turen varer 2 timer
Feb
11:00
Diakonissestiftelsen - kom indenfor - 6/2
Torsdag 6. februar kl. 11.00
En rundvisning på Diakonissestiftelsen tager dig med på en tur rundt i de 150 år gamle, imponerende bygninger.
Se bl.a. hvordan de ældre tids diakonisser boede, den nyrenoverede kirke og alterbrødsbageriet.
Feb
11:00
Rundetårns hemmeligheder - 16/2
Søndag 16. februar kl. 11.00
Alle kender Rundetårn og har travet op til toppen og nydt udsigten.
Men kender du til Rundetårns historie og hemmeligheder.
Rundetårns omviser Erling Poulsen viser rundt i dette mærkelige tårn, som datidens befolkning nok så undrende til, da
Feb
16:45
Folketinget og Snapsetinget - 18/2
Tirsdag 18. februar kl. 16.45 Oplev en historisk rundtur omkring Christiansborg (Slotsholmen), derefter dagens ret i Snapstinget og kunstomvisning i Folketinget. Det er en fantastisk oplevelse.
Den store kunstomvisning, vi kommer hele vejen rundt.
Pris 260 kr. - for turen. inkl da
Feb
17:00
Politigården - en god oplevelse - 18/2
Tirsdag 18. februar kl. 17.00
Politigården er opført i årene 1918-24. Bygningen ser kold og lukket udad til. Indenfor åbner Politigården sig med gårde som indrammes af klassiske søjler. Vi kommer gennem de mest præsentable rum og Politidirektørens kontor.
Turen varer 2 time
Feb
17:45
Frederiksberg Slot - god oplevelse - 19/2
Onsdag 19. februar kl. 18.00
Frederiksberg Slot opført 1699-1703 og senere udvidet til dagens prægtige barokslot. Kom med indenfor på omvisning og se de prægtige sale, flagbastionen, pandekagekøkkenet, kirken, badekaret m.v. Grundig omvisning med intern medarbejder.
Frederiksbe
Feb
14:00
Kvinder påAssistens - 22/2
Lørdag 22. februar kl. 14.00
Kom med rundt på Assistens Kirkegården og hør om kvinder gennem historien, de rige og kendte kvinder og kvinder som led en grum skæbne og døde fattig.
Skuespiller Dorte Persson fra Fruentimmerstours.dk har en stor viden om kvindeskæbner.
Pris 100 kr
Feb
11:00
Det Ny Teater - kom indenfor - 25/2
Tirsdag 25. februar kl. 10.45
Det Ny Teater er kendt for sine store og spektakulære musicals. Nu kan du komme med på omvisning rundt på teatret og på scenen.
En god og spændende oplevelse at opleve et teater og dets historie. Mange trapper.
Velkommen.
Mar
16:45
Folketinget og Snapsetinget - 3/3
Tirsdag 3. marts kl. 16.45 Oplev en historisk rundtur omkring Christiansborg (Slotsholmen), derefter dagens ret i Snapstinget og kunstomvisning i Folketinget. Det er en fantastisk oplevelse.
Den store kunstomvisning, vi kommer hele vejen rundt.
Pris 260 kr. - for turen. inkl dagen
Mar
11:00
Diakonissestiftelsen - 5/3
Torsdag 5. marts kl. 11.00
En rundvisning på Diakonissestiftelsen tager dig med på en tur rundt i de 150 år gamle, imponerende bygninger.
Se bl.a. hvordan de ældre tids diakonisser boede, den nyrenoverede kirke og alterbrødsbageriet.
Kun 210 kr. for omvisning og god frokos
Mar
16:45
Folketinget og Snapstinget - 5/3
Torsdag 5. marts kl. 16.45
Oplev en historisk rundtur omkring Christiansborg (Slotsholmen), derefter dagens ret i Snapstinget og kunstomvisning i Folketinget. Det er en fantastisk oplevelse.
Den store kunstomvisning, vi kommer hele vejen rundt.
Pris 260 kr. - for turen. inkl
Mar
17:00
Politigården - god oplevelse - 10/3
Tirsdag 10. marts kl. 17.00
Politigården er opført i årene 1918-24. Bygningen ser kold og lukket udad til. Indenfor åbner Politigården sig med gårde som indrammes af klassiske søjler. Vi kommer gennem de mest præsentable rum og Politidirektørens kontor.
Turen varer 2 timer
Mar
11:00
Kvinder på Assistens - 12/3
Torsdag 12. marts kl. 11.00
Kom med rundt på Assistens Kirkegården og hør om kvinder gennem historien, de rige og kendte kvinder og kvinder som led en grum skæbne og døde fattig.
Skuespiller Dorte Persson fra Fruentimmerstours.dk har en stor viden om kvindeskæbner.
Pris 100 kr.
Mar
11:00
Rundetårns hemmeligheder - 15/3
Søndag 15. marts kl. 11.00
Alle kender Rundetårn og har travet op til toppen og nydt udsigten. Men kender du til Rundetårns historie og hemmeligheder.
Rundetårns omviser Erling Poulsen viser rundt i dette mærkelige tårn, som datidens befolkning nok så undrende til, da det ble
Mar
11:00
Assistens Kirkegården - kom med - 15/3
Søndag 15. marts kl. 11.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Vi besøger ca. 25 gravsteder og hører gribende fortællinger om de kendte kulturpersoner og der
Mar
17:45
Frederiksberg Slot - kom indenfor - 18/3
Onsdag 18. marts kl. 18.00
Frederiksberg Slot opført 1699-1703 og senere udvidet til dagens prægtige barokslot. Kom med indenfor på omvisning og se de prægtige sale, flagbastionen, pandekagekøkkenet, kirken, badekaret m.v.Grundig omvisning med intern medarbejder.
Frederiksberg
Mar
17:00
Politigården - god oplevelse - 19/3
Torsdag 19. marts kl. 17.00
Politigården er opført i årene 1918-24. Bygningen ser kold og lukket udad til. Indenfor åbner Politigården sig med gårde som indrammes af klassiske søjler. Vi kommer gennem de mest præsentable rum og Politidirektørens kontor.
Turen varer 2 timer
Mar
11:00
Tordenskjold - ny bog - ny tur
Mandag 23. marts kl. 11.00
Søhelten Peder Tordenskjold levede og boede flere steder i København. Han er en spændende personlighed og god historie. I marts udkommer bog om Tordenskjold udgivet af forfatter Morten Lander Andersen.
I forbindelse med udgivelsen arrangerer vi denne gr
Mar
10:45
Metrotur 1 - oplev storbyen - 25/3
Onsdag 25. marts kl. 11.00 Oplev storbyen med den nye Metro. Storbyens historie set fra forskellige Metrostationer i København. Vi begynder ved Kgs. Nytorv og fortsætter til Trianglen, Nørrebros Runddel, Enghave Plads og Rådhuspladsen. Ved hver station går vi ovenfor på pladsen og hører
Mar
11:00
Metrotur 1 -oplev storbyen
Onsdag 25. marts kl. 11.00
Storbyens historie set fra forskellige steder i København. Vi tager Metroen til 5 forskellige stationer: Kgs. Nytorv, Trianglen, Skjolds Plads, Frederiksberg, Enghave Plads og Rådhuspladsen. Ved hver station går vi ovenfor på pladsen og hører om byen neto
Mar
10:45
Metrotur 2 - oplev storbyen - 26/3
Torsdag 26. marts kl. 10.45
Storbyens historie set fra forskellige steder i København. Vi tager Metroen til 4 stationer: Østerport Station, Nørrebros Runddel, Frederiksberg Alle og Hovedbanegården - lille byvandring på Vesterbro. Hør om byen netop ved den Metrostation.. Dygtig for
Mar
17:00
Kvindeskæbner i middelalderbyen - 26/3
Torsdag 26. marts kl. 17.00
I middelalderbyen boede rige og fattige kvinder, der levede i luksus eller fattigdom. Fattige kvinder fødte mange børn og tjente ofte penge på prostitution. Derfor mange forskellige kvindeskæbner gennem århundrederne.
Tag med skuespiller Dorte Persso
Mar
17:00
Carlsbergbyen - god oplevelse - 30/3
Mandag 30. marts kl. 17.00
Carlsbergbyen er en ny og supermoderne bydel, her kommer 8 højhuse, hvoraf det første Bohrs Tårn står færdig, en professionshøjskole, 22 forskerboliger, ny S-togsstation og meget mere.
1½ times historiefortælling med Carlsberg, 2 x generationer Jac
Mar
17:00
Nørrebro - se og oplev det selv - 30/3
Mandag 30. marts kl. 17.00
Bydelen Nørrebro blev bebygget med fabrikker og arbejderboliger i slutningen af 1800-tallet. Der blev opført spekulationsejendomme og korridorlejligheder.
Oplev Jægersborggade før og nu, Jagtvej 69, Assistenskirkegården, Blågårds Plads m.v.
Hør om Da
Mar
17:00
Carlsbergbyen - spændende tur -- 30/3
Mandag 30. marts kl. 17.00
Carlsbergbyen er en ny og supermoderne bydel, her kommer 8 højhuse, hvoraf det første Bohrs Tårn står færdig, en professionshøjskole, 22 forskerboliger, ny S-togsstation og meget mere.
1½ times historiefortælling med Carlsberg, 2 x generationer Jac
Apr
11:00
Havnens nye broer - stor oplevelse - 2/4
Torsdag 2. april kl. 11.00
Gåtur ( 3 km.) langs havnen og oplev havnens nye broer: Inderhavnsbroen, videre gennem Christianshavn, Cirkelbroen og den nye Lille Langebro..
Undervejs hører du om havnens bygninger, Christianshavn, historie og sjove anekdoter.
Pris 120 kr. - for 2
Apr
17:00
Politigården - kom med indenfor - 2/4
Torsdag 2. april kl. 17.00
Politigården er opført i årene 1918-24. Bygningen ser kold og lukket udad til. Indenfor åbner Politigården sig med gårde som indrammes af klassiske søjler. Vi kommer gennem de mest præsentable rum og Politidirektørens kontor.
Turen varer 2 timer o
Apr
17:00
Vesterbro - før og nu - 2/4
Torsdag 2. april kl. 11.00
Vesterbro blev grundlagt efter 1850 som arbejderbydel. Siden da er der sket meget. Lejligheder og gårdmiljøer er renoverede og det er nu attraktivt at bo på Vesterbro.
Rundtur hvor vi hører om Vesterbro før og nu, om Dan Turell, om besættelsesårene og mege
Apr
11:00
Christianshavn - stor oplevelse - 6/4
Mandag 6. april kl. 11.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En byvandring om Christianshavn gennem 400 år.
Pris 100 kr. - for en fantastisk oplevelse.
Apr
17:00
Søren Kikergaard - i hans fodspor - 6/4
Mandag 6. april kl. 17.00
Alle bør kende filosoffen Søren Kierkegaard, som var ærke Københavner. Han gik ofte ture, snakkede med folk og fik inspiration til sine digte og andre skriverier.
Vi følger i Søren Kierkegaards fodspor til adresser han boede på og hører om ha
Apr
11:00
Nyhavns hemmeligheder - 16/4
Torsdag 16. april kl. 11.00
Tag med forfatter Kim Greiner rundt til Nyhavns hemmeligheder. Du ser de sjove og underfundige steder og hører anekdoter og de gode historier undervejs.
Hør bl.a. om Nyhavn 17, Guldmagerens Hus, Kabyssen, bulen Hong Kong, Eventyrernes Klub og meget mere
Apr
11:00
Kvindeskæbner på Assistens Kirkegård - 16/4
Torsdag 16. april kl. 11.00
Kom med rundt på Assistens Kirkegården og hør om kvindeskæbner gennem historien, de rige og kendte kvinder og kvinder som led en grum skæbne og døde fattig.
Skuespiller Dorte Persson fra Fruentimmerture.dk har en stor viden om kvindeskæbner.
Pris 120
Apr
17:00
Christianshavn bag facaden - 16/4
Torsdag 16. april kl. 17.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En byvandring om Christianshavn gennem 400 år.
Pris 100 kr. - for fantastisk bytur.
Apr
14:30
Nørrebro - kom og oplev det selv - 18/4
Lørdag 18. april kl. 14.30
Bydelen Nørrebro blev grundlagt som arbejderbydel med fabrikker og slum boliger efter 1850. Der blev opført spekulationsejendomme og korridorlejligheder.
Oplev Jægersborggade før og nu, Jagtvej 69, Assistens kirkegården, Nørrebrogade, Blågårds Pl
Apr
10:45
Christian 4. + frokost - 20/4
Mandag 20. april kl. 10.45
Byvandring med Christian 4. som tema. Hør om hans liv, koner, mange børn og bygninger, som du ikke kender kongen. Hør om bl.a. Rundetårn, Regensen, Kongens Have og Rosenborg.
Pris 50 kr.
Frokost Restaurant Under Uret. Turen slutter ved den populæ
Apr
17:00
Reformationens København - 20/4
Mandag 20. april kl. 17.00
Byvandring om Hans Tausen gennem det middelalderlige København præget af borgerkrig og religionsskifte.
Hvem var Hans Tausen og hvad var hans rolle under reformationen i København ?
Tag med på den dramatiske tur gennem et København og hør om Refor
Apr
17:00
Dan Turell og Vesterbro - 21/4
Tirsdag 21. april kl. 17.00
Dan Turell (1946-1993) er synonym med Vesterbro, hvor han turede rundt på bydelens værtshuse og hentede inspiration til sine digte, kriminalromaner og andre b
Apr
17:00
Riffelsyndikatet - modstandsbevægelsens - 21/4
Tirsdag 21. april 17.00
Våbenfabrikken Dansk Industrisyndikat var modstandsbevægelsens største sabotage. kendt som sabotagen mod "Riffelsyndikatet".
Riffelsyndikatet rummer en historie om forskellige danske interesser under besættelsen. En historie som har haft konsekvenser i n
Apr
17:00
Kvindeskæbner på Assistens Kirkegården - 23/4
Torsdag 23. april kl. 17.00
Kom med rundt på Assistens Kirkegården og hør om kvindeskæbner gennem historien, de rige og kendte kvinder og kvinder som led en grum skæbne og døde fattig.
Skuespiller Dorte Persson fra Fruentimmerture.dk har en stor viden om kvindeskæbner.
P
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar