Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

Nyhed: Kulturkalender

 
 
 

Sæby

Seværdigheder - attraktioner - oplevelser 

Sæby er en hyggelig nordjysk by med dansk købstadsidyl, gadekær, fiskeri- og lystbådehavn og et vidunderligt opland.
Området har mange sommerhuse langs den nordøstjyske kyst med brede, børnevenlige badestrande. Sæby tilbyder ferie med kultur og naturoplevelser. Forfattere som Henrik Ibsen og Herman Bang fandt inspiration i Sæby til deres værker.

Historie
I middelalderen lå der et fiskerleje på stranden. Der kom små skibe tilsejlende, som handlede med lokalbefolkningen. Efterhånden voksede lejet op til en mere betydelig middelalderby.
I 1400-tallet slog Karmelittermunke sig ned her og opførte klosteret Mariested. I ly af klosteret voksede Sæby op med havn, gader og kirker. Ved Reformationen i 1530'erne blev klosteret nedrevet og kun Sæby kirke er bevaret. Kirken er viet til Jomfru Maria. Sæby er en af Danmarks såkaldte "Mariabyer", altså byer hvor karmelitermunke opførte kloster og kirke indviet til Jomfru Maria. Andre Mariabyer er Mariager og Maribo.
Sæby fik købstadsrettigheder i 1524. Nedgangtiden begyndte, da havnen sandede til:


 

En tur gennem Sæby
Sæby er indbegrebet af dansk købstadsidyl med gulkalkede huse og bindingsværkshuse, små gader og romantiske stier. Kærlighedsstien og Fiskerstien går langs åen ind i Sæbygård Skov. Ved åen står en velbevaret vandmølle.

Algade og dens fortsættelse bag klosterkirken i Strandgade er et enestående bykvarter, som er bevaret i sin helhed og sammenhæng med å og havn. Her ligger det ældste rådhus, som er fra 1600-tallet. Det gamle hospital og fattighus er fra midten af 1500-tallet.

Fruen fra Havet er en 6,5 meter skultur, der er blevet Sæbys vartegn. Skulpturen er et mytologisk væsen med to ansigter, som er fremstillet af den norske kunstner Marit Benthe Norheim. Skulpturen er fremstillet af hvid beton og står på Nordre Mole. Den står med sine to ansigter og skuer ud over havet og minder om en gallionsfigur med to hoveder. Henrik Ibsen skrev teaterstykket "Fruen fra havet" efter ophold i Sæby, 1887.

Toppen af Danmark
Oplev Sæby sammen med andre af Nordjyllands seværdigheder, f.eks. Skagen, Frederikshavn og de mange atelierer og kunsthåndværkere i Nordjylland. Sæby er med i turistsamarbejdet Toppen af Danmark.

Herregårdsmuseet Sæbygaard
Den trefløjede renæssanceherregård af røde sten tilhørte Niels Juel i årene 1668-82. Nord- og østfløjen er fra 1500-tallet, mens sydfløjen er bygget senere på fundamenterne af en tidligere borg.
Porttårnet med det ottekantede spir er fra 1861. De enkle og strenge bygninger ligger smukt omgivet af brede voldgrave.
Gården ligger meget smukt i Sæbygård Skov. Museet viser møbler, porcelæn og anegalleri af danske adelsslægter og er et fint eksempel på dansk renæssancebyggeri.

Sæby Museum og Arkiv
Smuk 1600-tals bindingsværksgård, hvor man kan opleve lokalhistoriske udstillinger som skolestue fra 1920'erne, skolehåndarbejder, et pensionatsværelse fra turismens barndom og ravsamling - altså en blandet landhandel. Museumsbiografen viser gamle lokalhistoriske film. Hyggelig gårdhave.

Sæby Kirke
Den smukke Skt. Mariæ Kirke er resterne af et stort firefløjet karmeliterkloster fra 1470, som en overgang gav navn til byen, Mariested. Kirken er kendt for sine fine kalkmalerier fra begyndelsen af 1500-tallet, der fremstiller Maria forældres historie. Den nederlandske Maria-tavle er fra ca. 1520.

Strande
Sæby Nordstrand og Lyngså Strand er begge børnevenlige, brede sandstrande med blåt flag for rent vand. Der er lavvandet sandbund, klitlandskab, gode muligheder for at finde rav efter sydøstenvind og andet spændende strandopskyl, liesom der er gode windsurfing-muligheder.

Sæby Nordstrand har en flisebelagt strandpromenade, som strækker sig fra havnen mod nord langs de lave klitter.

Anlægget ved Fiskerstien
Langs Sæby Å snor en sti sig fra havnen til den gamle Sæby Vandmølle. Mellem Algade og åen ligger en lille park, som tidligere var hotelhave. Her holdt kunstnere og andre feriegæster passiar i slutningen af 1800-tallet. Forfatteren Herman Bang har skildret hotellet og livet i haven i romanen "Sommerglæder".

Sæbygård Skov er en dejlig bøgeskov med et varieret fugleliv. Skoven har med sine dybe slugter omkring den slyngede å siden midten af det forrige århundrede været et udflugtssted for byens borgere, turister og kunstnere. Fra Gedebjerget er der udsigt over havet og byen.

Længere inde i landet ligger de fredede områder i Jyske Ås, der er forbundet med en 30 km lang sti mellem Dronninglund og Østervrå. Der er stejle bakker med meget gammel bevoksning og rester af urskov. Tjørn, vilde roser, løg og hyldebær. Der findes næsten alle Vendsyssels naturtyper og alle gængse dyrearter, undtaget kronvildt.

Aktiviteter
Området byder på utallige muligheder for udfoldelser i den smukke natur ? f.eks. vandreture og cykelture. Der er også mulighed for at spille golf i et smukt naturområde, hvor Sæby Å snor sig igennem det let kuperede terræn. I det idylliske Voerså syd for Sæby kan man leje vandcykler, robåde, kanoer og sejle en tur op ad åen. 

    

 

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Aug
00:00
Kulturhavn i København
Kulturhavn 2019 fester havnen med hundredvis af kulturoplevelser i alle byens havne . Kom og vær med til festlige oplevelser.
Kulturhavn
Aug
00:00
Cookingfestival CPH
Copenhagen Cookingfestival finder sted 23.-30. august. Nyd bordets glæder og samvær med andre ved de mange arrangementer i København.
CPH Cookingfestival
Aug
17:00
Vandring + vin
Arkens museumsinspektør fortæller om sommerens udendørs udstilling KROPPENS ARENA. Nyd et glas vin med andre deltagere.
Arken Kunstmuseum
Aug
14:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 31/8
Lørdag 31. august kl. 14.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse.
Sep
17:00
Dragør - skipperbyen yderst på Amager -
Søndag 1. september kl. 17.00
Dragør er skipperbyen yderst på Amager med de kendte gulmalede skipperhuse med røde teglstenstage og stråtækte fiskerhuse..
Byvandring rundt på havnen og
Sep
00:00
Golden Days Festival
Golden Days Festival 1989 sætter fokus på "Året 1989", hvad skete der. Jo bl.a. Berlinmuren faldt og Europa blev ét igen. Klik på link og se det store program.
Golden Days Festival
Sep
10:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 14/9
Lørdag 14. september kl. 10.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En
Sep
17:00
Assistens Kirkegården - tusmørketur - 25/9
Onsdag 25. september kl. 17.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Oct
09:45
Metroens hovedkvarter - god oplevelse - 9/9
Onsdag 9. oktober kl. 9.45
Metroselskabets administration og værksted ligger på Metrovej 3. Her overvåges hele Metronettet og værkstederne hvor togene repareres og klargøres. Kom m
Oct
17:00
Bondebyen + dagens ret - 7/10- FØRST PÅ SEPTEMBER
Onsdag 9. oktober kl. 17.00
Det begyndte med Bondebyen og kirken for 800 år siden. I 1766 kom Kongevejen til og i 1863 kom jernbanen til Lyngby.
Byvandring hør om kirken, møllerne
Kulturens Venner
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar