Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder


 
Kulturkalender
Kulturens Venner ApS
Off. reg. CVR 29 42 33 69
Om Kulturens Venner
Private grupper
Send en mail. Hurtigt svar. 

Herning er kunstens by

 
 
"Herning er sat på kunstens Danmarkskort" skriver Kurt H. Jørgensen på sin hjemmeside.
Han fortsætter: "
Da Aage Damgaard i 1950’erne stillede et flygel op i kantinen, spillede jazz for syerskerne og inviterede kunstnere til at udsmykke såvel fabrik som by, blev der sat en ny dagsorden, der satte Herning og landet på den anden ende".

Det satte Herning på kulturens Danmarkskort.

Der opstod en helt ny bydel 5 kilometer uden for Herning: Birk.
Han havde succes med sine skjorter og på Damgaards Angli-fabrikker herskede der et levende kunstnerisk miljø  og Damgaard inviterede en række eksperimenterende danske og udenlandske kunstnere til at skabe ny kunst på skjortefabrikken.
Disse kunstnere var Piero Manzoni, Robert Jacobsen, Paul Gadegaard, Svend Wiig Hansen, Sven Dalsgaard og Carl-Henning Pedersen, de kom så og sejrede.
De satte Herning på kunstens Danmarkskort.

Skjortefabrikke blev bygget i 1965-66 og set oppe fra danner formen et lille a.
Aage Damgaard ønskede at den indre gård skulle udsmykkes med et samlet kunstværk.
Carl Henning Pedersen fik opgaven og eneste krav var, at kunstværket skulle være færdig indenfor 10 år.

Den indre væg blev k 1966-68 udsmykket af Carl Henning Pedersen med den 220 meter lange frise "Fantasiens leg om Livets Hjul". Værket skifter karakter efter årstiderne.
Læs selv videre her
-------------------

Fabrikant Aage Damgaard byggede en ny skjortefabrik og satte Carl.Henning Pedersen til at udsmykke den indre gård.

Da Angli fabrikken stod færdig i 1965 ønskede Aage Damgaard, at den Indre Gaard skulle udsmykkes med et enkelt, stort kunstværk. Kunstneren Carl-Henning Pedersen fik opgaven, og det eneste krav der blev stillet var, at udsmykningen skulle være færdig indenfor 10 år.

I sommeren 1965 begyndte Carl-Henning af tegne en række skitser direkte på muren i den Indre Gaard. Han købte 4-5 meter lange bambusstokke og bandt pensler for enden af dem – og gik så i gang med at male skitser på væggen. Hans oprindelige tanke var at male én lang sammenhængende billedfrise, men dette var ikke muligt pga. pladsforholdene på den fabrik i Tyskland, hvor fliserne skulle brændes.

Derfor er værket delt op i 15 billedfelter. Når man ser på frisen, bemærker man med det samme de mange stærke farver, men da Carl-Henning arbejde med billedfelterne skal man forestille sig, at han arbejdede med forskellige glasur i grålige nuancer. Han måtte altså fantasere sig til, hvordan de grålige nuancer efter brændingen ville blive forvandlet til de farvestrålende felter, vi møder i dag.

Carl-Henning Pedersen (1913-2007) er kendt som eventyrets maler og var en del af Cobra-bevægelsen. I denne gruppe af kunstnere arbejdede man med kunst ud fra tanken om, at frihed, fantasi og det at være spontan var afgørende. Carl-Hennings kunst er magisk og fortryllende og ofte befolket af fugle, sole, heste, skibe malet med stærke farver og ofte med flere blålige nuancer.

Carl-Henning Pedersens urne er nedsat et ukendt sted i den Indre Gaard, og hans jordiske rester er således blevet en del af hans enorme billedfrise Fantasiens leg om livets hjul.

 

Læs også

> Angli

 

Fakta
- Fantasiens leg om livets hjul, 1966-68

- Kunstner: Carl-Henning Pedersen (1913-2007)

- Materiale: 5 x 200 meter, dvs. 1000 m2, 1400 fliser

- Materiale: Keramik fliser, bemalet med glasur


.......................
Aage Damgaard satte kunst ind på Angli fabrikken og i sit private hjem, han skabte derved en stor og unik kunstsamling, der senere skulle danne rygraden i Herning Kunstmuseum.
HEART – Herning Museum of Contemporary Art er opstået i grænselandet mellem kunst og erhverv og er båret frem af den passionerede skjortefabrikant Aage Damgaard (1917-1991), som har skabt fundamentet for museets samling. Herning Kunstmuseum blev til i 1977, og åbnede d. 9. september 2009 i en helt ny bygning tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl. Ved indvielsen ændrede museet navn til HEART.

OPHAVSMAND OG KUNSTMÆCEN 
En hel bydel for kunst, uddannelse og erhverv med blandt andet landskabsarkitekten C. Th. Sørensens hovedværk, De Geometriske Haver, to kunstmuseer, jordens sokkel og verdens længste streg samt et æresborgerskab til Carl-Henning Pedersen er blot nogle af de mange resultater af den dagsorden.kunst København er naturligvis Birk - den Hvide By ligger 5 kilometer vest for Herning, lige ved hovedvej 195 og motorvejene 15 og 18.
Her lå engang Angli Skjortefabrikken og da den lukkede flyttede Herning Kunstmuseum ind i lokalerne (1977) og snart fulgte CHEAP Carl Henning Pederens Museum.
Det var skjortefabrikant Aage Damgaard (1917-1991) som skabte fundamentet til museets samling.
Herning Kunstmuseum så at sige "flyttede over vejen"´til en helt ny bygning tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl.
Det nye museum åbnede 26. september 2009.
Samtidig ændrede museet navn til HEART - Museum of contemporary art.
Læs hele historien om HEART Museum of comtemporary art.
Vild med kunst
"Vild med kunst i Herning" - ingen tvivl om det.
Det begyndte med kunst i den nedlagte skjortefabrik Angligården, så kom CHEAP - Carl Henning Pedersens og Else Alfeldts museum og siden kom skulpturparken, Elia monumentet og det nye HEART Museum.
Visit Herning.dk står: "Brug 24 timer til at studere kunst i Herning og bliv en stor oplevelse rigere" og det er ganske rigtigt. 
Betal 100 kr. - i entre til 2 museer - godt tilbud
Carl Henning P. & Else A. Museum
Heart - Museum of Contemporary Art
Elia - af Ingvar Cronhammar 
Aktuel udstillinger
Ray David Bradly and Jon Rafman: Letmein
Fælles udstilling med de 2 kunstnere fra henholdsvis Australia og Canada og titlen: Letmein. Lidt kryptisk - men betyder luk mig ind
De to kunstnere har opnået international anerkendelse for deres værker, der undersøger hvordan teknologien skaber og påvirker vores opfattelse af kunst.
Udstillingen letmein er skabt som en totalinstallation, hvor 2000 kvadratmeter specialvævet tæppe .... klik på link øverst og læs mere
Vises til 17. februar.

Next Level - enter a world of iconic games
HEART Museum præsenterer den første udstilling i Danmark med fokus på computerspil som design med udstillingen Next Level - enter a world of iconic games. Udstillingen er udviklet i tæt samarbejde med Jakob Stegelmann fra tv-programmet Troldspejlet, der har haft kultstatus blandt spilentusiaster siden 1989.
Udstillingen tager form som et omfattende spilunivers ...klik på link og læs merelturarv i mere end 40 år, ikke har været belyst som et egentligt designobjekt på noget dansk kunstmuseum før nu.
Læs mere om HEART - Museum of contemporary art
Klik dig frem til gode artikler om HEART
Giver en god baggrundsviden inden dit besøg på museet.
Wikipedia - om Herning Kunstmuseum
Heartmus.dk - historien om museet
Kunsten.nu
Den Store Danske - om Carl Henning Pedersen
Visit Herning.dk  
Opdagelse.dk - 10 kunstmuseer du skal se
Realdania - har støttet projektet med nyt museum
IBF - har leveret beton til det nye kunstmuseum
Herning Kultur - om det nye Heart Museum
Læs om andre kunstmuseer i Jylland
Holstebro Kunstmuseum
Trapholt Kunstmuseum - i Kolding
ARoS - Aarhus Kunstmuseum
Randers Kunstmuseum
Ribe Kunstmuseum
 
 
  Foto: Wikipedia og CHEART Museum - copyright. 

 

 

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar