Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

Nyhed: Kulturkalender

 
 
Haderslev
- seværdigheder
- Historie Haderslev
- Vojens
- Gram

 
Haderslev.dk - kommunens website
Visit Haderslev - turistinformation
Wikipedia - om Haderslev 

 
Seværdigheder - attraktioner - oplevelser

Haderslev ligger i naturskønne omgivelser omgivet af skove, marker, fjorde og dammen. Haderslev blev grundlagt i middelalderen ved et vadested over fjorden.
På toppen af middelalderbyen ligger Domkirken og nedenfor historiske gader med typiske gadenavne Storegade, Nørregade, Bispegade og andre. Gågader med strøgbutikker er udpræget i de centrale gader. Parkeringspladser tæt på centrumsgaderne.
Oplevelser er den 800-årige Haderslev Domkirke, Haderslev Museum, Dammen, havnen, Slotsgade med små og skæve huse, og Ehlerssamlingen.

I sommersæsonen afholdes om aftenen vægtergang i byens centrum.

Byvandring i Haderslev
Haderslev har 2 torve, Gravene og Torvet, som samler gaderne til en helhed. I
Byen har huse fra 1500-tallet og til nutiden. De ældste huse er bindingsværkshuse, som fortæller om en rig købstad gennem århundreder.

 

Torvet hører til det ældste Haderslev, der sikkert opstod midten af 1100-tallet. Man valgte det højest beliggende område og her fandt handelen sted i århundreder.
På Torvet ligger bygninger i hollandsk stil med gavlen mod pladsen og der var plads til boder og vogne på selve pladsen.
En stor bybrand i 1627 blev de rige købmandsgårde flammernes bytte. Men snart rejste sig nye bygninger, hvoraf flere står endnu i dag.

Den prægtige domkirke blev opført ved siden af og også på byens højeste punkt. Kirken blev brugt flittigt i katolsk tid i middelalderen. 
Strædet mellem torvet og kirken er endnu bevaret på nordsiden af pladsen.

På Torvet står billedhugger Erik Heides 14 skulpturer på søjler (1987), som giver pladsen liv.

Læs videre om Torvet

På Gravene var der i århundreder em gravet kanal som forbandt Dammen med havnen og egentlig moseagtigt. Efterhånden blev presset på Torveandelen for stor og byrådet vedtog dræning af mosen og derved opstod Gravene.
Først kom kreaturhandelen her og da voksede længere mod nord, blev Gravene en naturlig handelsplads.
Læs videre om Gravene
 
Gågader i Haderslev er bl.a. Storegade, Bispegade og Apothekergade. I sommersæsonen arrangeres guidede byvandringer i den gamle bydel.
Slotsgade med toppede brosten og skæve sidegader giver et indtryk af byen for århundreder siden.
Bag facaden i Slotsgade 20 gemmer der sig et bindingsværkshus fra omkring 1577-1580, huset rummer Ehlers Samlingen.

Kunst i Haderslev
Haderslev Kommune og private virksomheder har igennem årene støttet og investeret i billedkunst og skulpturer, hvis formål er at forskønne og berige fælles mødesteder, såvel i Haderslev, Vojens og andre byer i kommunen.
Se kunstguide over skulptur i offentlig rum.
 
Haderslev Domkirke
Vor Frue Kirke ligger på det højeste sted i byen og knejser over byens tage som et vartegn for den smukke, gamle købstad. Det er en gotisk hallekirke, som blev opført i 1200-tallet. Kirken blev først domkirke efter Genforeningen i 1920. Alterudsmykningen er middelalderlige figurer fra andre danske kirker.
Haderslev Domkirkes hjemmeside - se mere her
Wikipedia - om Haderslev Domkirke

Museum Sønderjylland - omfatter historiske museer, kunstmuseer og slotter i Sønderjylland.  
Haderslev Museum - er Sønderjyllands arkæologiske museum, som viser nogle af de fineste arkæologiske fund fra den sønderjyske muld – bl.a. Danmarks ældste grav, prægtige våbenfund fra Ejsbøl Mose og dele af Hansborg Slot fra midten af 1500-tallet.
De historiske samlinger omfatter folkedragter, inventar og sølvtøj. Desuden udstilles kopien af Skrydstruppigens dragt (pigen selv findes på Nationalmuseet i København) samt to sjældne guldkar fra den yngre bronzealder.

Sønderjyllands Frilandsmuseum - ved Haderslev Museum rummer velbevarede bygninger - bindingsværkshuse, gamle gårde og en stubmølle - fra egnen.
Om sommeren danner museet rammen om en lang række arrangementer med visesang, folkedans m.m.

Fjordbåden Helene - oplev en meget smuk sejltur gennem den 12 kilometer Haderslev Fjord. Flotte naturscenerier veksler mellem skov, marker, moser m.v. Temature med bl.a. Candlelight dinner m.v. Sejler også på Aabenraa Fjord. 
Fjordbådens hjemmeside  

Haderslev Dambåd - navn Dorothea - sejler på Haderslev Dam, moderne glasfiberbåd bygget i 2018 og motoren drives ved batteristrøm.
Dambådens hjemmeside 

Acture Park - spændende aktiviteter i Haderslev Kommune. Mere end 50 aktiviteter med action, natur og oplevelser til lands, til vands og i luften. Forskellige aktører med oplevelser som er samlet på en hjemmeside.
Acture Parks hjemmeside

Historie Haderslev - samler seværdigheder i Haderslev på én hjemmeside.
Der sættes fokus på historiske oplevelser, som mange flere burde opleve.
Det er Slesvigske Vognsamling - Ehlers Samlingen - von Oberbergs Hus
Entre 60 kr. - inkluderer entre til alle 3 museer.
Haderslev Historiske Arkiv - sammen med Haderslev Bibilioetk på Bispebroen 3.

Slesvigske Vognsamling: Museum for næsten 200 vogne, der illustrerer udviklingen i Danmarks og hertugdømmernes transporthistorie samt de mange former for håndværk, som knytter sig til fremstilling af vogne. 

Ehlers Samlingen - i et smukt hus fra 1577 findes Ehlerssamlingen, som er Nordeuropas største lertøjssamling. Her vises keramik fra middelalderen og op til moderne og mindre egnspræget kunstnerkeramik fra omkring 1940.
Slotsgade 20. Haderslev

Von Oberbergs Hus - fortæller historien om et af Haderslevs ældst bevarede bygninger og dets arkitekt. Oplev renæssancen i Haderslev når du bevæger dig rundt i museet.
Slotsgade 22. Haderslev

Web Haderslev
Jyske Vestkysten - nyheder om Haderslev 
Haderslev Ugeavis - nyheder om Haderslev
Danhostel Haderslev - ligger smukt ved Dammen.
Udlejer cykler og kano - sejlads på Dammen.
Hot Cykeludlejning - se den smukke natur fra en cykelsaddel
Acture Park Cykeludlejing - for dig der vil derud af
Louiselund - ridecenter og bed & Breakfast
Danmarkshistorien.dk - om Haderslev
Haderslevhus - byen borgerforening gennem århundreder
Kulturnaut - kommende events
Supercykelsti Haderslev - for aktive cyklister
Foreningen Jomfrusten Haderslev - forskellige aktiviteter

 

Vojens ligger centralt ved jernbane, motorvejstilslutning og lufthavn. Vojens voksede op omkring jernbanen, som kom i 1866.
Brdr. Gram anlagde deres køleskabsfabrik i byen, som skabte udvikling og udbygning efter Anden Verdenskrig. Fabrikken er nu helt nedlagt og produktionen flyttet til udlandet.
Vojens en hyggelig by at besøge, rolig og afslappet uden stress og jag.
Byens navn er afledt af Wodens, der egentlig betyder "Odins helligdom".
Det tidligere Vojens Kommunes byvåben viste de to ravne Hugin og Munin, Odins to ravne i den nordiske mytologi. Tandhjulet stod for kommunens industri.
Da speedwaykøreren Ole Olsen ønskede en speedwaybane, sagde Haderslev nej tak, men Vojens sagde ja tak.
Vojens Iskockeyhold er meget aktiv gennem mange år. Et museum viser køleskabe mv. fra tiden med Brdr. Grams fabrik.
Vojens er opstået som stationsby på jernbanen fra Lunderskov til Padborg. Senere kom Brdr. Grams fabrikker og flere industrier til.

 

Gram - ligger i Midt Sønderjylland. Lille hyggelig by med storslået natur omkring.
Byen er mest kendt for Gram Slot.
Gram Grusgrav: Besøg det naturhistoriske museum i Gram, hvor du selv kan grave fossiler frem, som du må tage med hjem. Oplev også den flotte udstilling med forstenede havdyr og spær øjnene op ved synet af Danmarks største skeletter, som stammer fra uddøde hvaler.

Gram Slot - flere af de nuværende bygninger er fra begyndelsen af 1500- og 1600-tallet. I nutiden et trefløjet anlæg omgivet af voldgrav.
Hovedbygningen er opført omkring 1670 af feltmarskal Hans Schack, der også grundlagde Gram Slotskro på modsatte side af vejen.
Gram Slot går gennem flere ejere de følgende arhundreder.
I 2007 købte Sanne og Svend Brodersen slottet, der havde stået tom i en årrække. Parret renoverer bygninger og driver nu en moderne virksomhed med events som koncerter, fester, kurser og konferencer.
Til Gram Slot hører også en avlsgård, som producerer økologiske afgrøder, som forhandles i Rema 1000. 
Den norske supermarkedskæde er medejer af gården.
Gram Slot hjemmeside
Wikipedia - læs videre her

Natur
Den sønderjysk  motorvejen passerer forbi ved Hammelev, midt mellem Haderslev og Vojens. Ikke langt fra motorvejen ligger Haderslev Dam, Pamhule Skov, Dyrehaven, Haderslev Tunneldal, Tørning Mølle og andre seværdigheder.
Kommunens natur er afvekslende, og man kommer tæt på det hele. Fjorden, dammen, strandene og skovene giver mulighed for mange aktiviteter.
Under den sidste istid gled en istunge ned gennem det midterste Jylland. Isen smeltede, og smeltevandet skabte Tunneldalen fra Tørning, dammen og fjorden.
På en gåtur på sydsiden langs "æ Dam" går man langs med gamle gærder og med vid udsigt, så langt øjet rækker. Undervejs kan man besøge Dyrehaven, som er Danmarks næststørste dyrehave med kronhjorte og dådyr.
For enden af Dammen kan man fortsætte gennem Pamhule skov til den historiske Tørning Mølle (med udstilling om vandkraftens udnyttelse i Danmark) og rester af en mægtig middelalderborg.
Længere ude ligger Hærvejen, her ligger den historiske Immervad Bro.

Lidt historie
Haderslev opstod i oldtiden ved et vadested og handelsplads over fjorden. Det er sagnkongen Hader som har lagt navn til byen. I middelalderen voksede byen til og fik sit købstadsprivilegium i 1192. Trods opgangs og nedgangstider gennem århundreder voksede Haderslev til, og byen har formået at bevare sit middelalderlige præg.
Byvåbnet viser broen over Møllestrømmen, som det smalleste sted mellem dammen og fjorden hedder.
Frederik 2. opholdt sig ofte på slottet Haderslev Hus, hvor hans søn Christian 4. blev gift med prinsesse Anna Katherina i 1597. I 1644 sprængte svenskerne slottet Hansborg i luften. Efter krigen i 1864 blev Haderslev tysk, for atter at blive dansk i 1920.
Haderslev har de seneste år gennemgået en omfattende udvikling. Hele centrum er omdannet til gågade, og Gravene er renoveret. Havnen omdannes i disse år til attraktive boligområder, og en sejltur med hjuldamperen Helene på Haderslev Fjord er en storslået oplevelse.
Gå på opdagelse i den spændende gamle købstad med de mange smukke, nænsomt restaurerede huse.
Oplev andre jyske byer
Aabenraa
Kolding
Fredericia
Tønder
Sønderborg
 

   

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Aug
00:00
Kulturhavn i København
Kulturhavn 2019 fester havnen med hundredvis af kulturoplevelser i alle byens havne . Kom og vær med til festlige oplevelser.
Kulturhavn
Aug
00:00
Cookingfestival CPH
Copenhagen Cookingfestival finder sted 23.-30. august. Nyd bordets glæder og samvær med andre ved de mange arrangementer i København.
CPH Cookingfestival
Aug
17:00
Vandring + vin
Arkens museumsinspektør fortæller om sommerens udendørs udstilling KROPPENS ARENA. Nyd et glas vin med andre deltagere.
Arken Kunstmuseum
Aug
14:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 31/8
Lørdag 31. august kl. 14.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse.
Sep
17:00
Dragør - skipperbyen yderst på Amager -
Søndag 1. september kl. 17.00
Dragør er skipperbyen yderst på Amager med de kendte gulmalede skipperhuse med røde teglstenstage og stråtækte fiskerhuse..
Byvandring rundt på havnen og
Sep
00:00
Golden Days Festival
Golden Days Festival 1989 sætter fokus på "Året 1989", hvad skete der. Jo bl.a. Berlinmuren faldt og Europa blev ét igen. Klik på link og se det store program.
Golden Days Festival
Sep
10:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 14/9
Lørdag 14. september kl. 10.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En
Sep
17:00
Assistens Kirkegården - tusmørketur - 25/9
Onsdag 25. september kl. 17.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Oct
09:45
Metroens hovedkvarter - god oplevelse - 9/9
Onsdag 9. oktober kl. 9.45
Metroselskabets administration og værksted ligger på Metrovej 3. Her overvåges hele Metronettet og værkstederne hvor togene repareres og klargøres. Kom m
Oct
17:00
Bondebyen + dagens ret - 7/10- FØRST PÅ SEPTEMBER
Onsdag 9. oktober kl. 17.00
Det begyndte med Bondebyen og kirken for 800 år siden. I 1766 kom Kongevejen til og i 1863 kom jernbanen til Lyngby.
Byvandring hør om kirken, møllerne
Kulturens Venner
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar