Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

Nyhed: Kulturkalender

 
 
Rundkirker på Bornholm

I Danmark har vi syv rundkirker, heraf ligger de fire på Bornholm. Alle Bornholms rundkirker er bygget inden for ca. hundrede 100 år, fra 1150 og frem. De fire kirker - Østerlars, Nyker, Nylars og Olsker - har hver deres egen spændende historie.

En rundkirkes kirkeskib er rundt, fordi kirken skulle tjene til forsvar i tilfælde af krig og ufred. Der er imidlertid også en vis, omend svag, forbindelse til Tempelherrerne og Gravkirken i Jerusalem.

Den sydlige Østersø var i middelalderen plaget af sørøverangreb. Det var bl.a. imod disse, at man byggede rundkirkerne med de kraftige mure og skydeskår. Den karakteristiske profil med det kegleformede tag er et nyere tiltag, i gamle dage havde rundkirkerne fladt tag, så der var plads til at gå vægtergang på toppen.

Hvad der kunne tale for en forbindelse til Tempelridderne er, at rundkirkerne er bygget under korstogsperioden, ligesom der findes mange antydninger af tempelriddernes tilstedeværelse i hver af kirkerne. Uanset hvad, er historien om den hellige gral spændende læsning.

Ny Kirke eller Nyker er den mindste af rundkirkerne og sandsynligvis også den yngste. Den er kun opført i to stokværk og er den mindst egnede til forsvar. Kirken menes opført i starten af 1200-tallet. Den kraftige søjle i midten af bygningen er rigt udsmykket med kalkmalerier fra flere perioder. Kirken fik først sit kegletag i 1600-tallet, og i 1960 gennemgik inventaret en stor renovering. I den katolske tid var den viet til Allehelgen.
Wikipedia om Ny Kirke

Hjemmeside for Ny Kirke

Nylars - Bornholms sydlige rundkirke
Nylars Rundkirke er den bedst byggede og dermed også den bedst bevarede.
Kirken menes at være opført i 1160, og de smukke kalkmalerier omkring midtersøjlen fortæller om Adam og Evas skabelse, fald og forvisning fra Paradis. I kirken findes to af Bornholms i alt ca. 40 runesten. Kirken er indviet til Sct. Nicolaus af Myra - de søfarendes skytshelgen.
Wikipedia om Nylars Kirke
Hjemmeside for Nylars

Ols Kirke eller Olsker er den slankeste og har tydeligt fæstningspræg, bl.a. fordi den ligger på en 112 m høj bakketop. Med sine 26 meter er det den højeste og mest elegante af de fire rundkirker. Kirken er bygget ca. 1150, men er ombygget og forstærket adskillige gange, senest i midten af 1900-tallet, hvor bla. altertavlen blev udskiftet. Kirken har ni skyttegab. Den øverste del af muren har klart været en del af det brystværn, der omgav kirkens oprindeligt flade tag.
Wikipedia om Ols Kirke
Ols Kirke hjemmeside


Østerlars er den største, den ældste, den mest fæstningsagtige og den mest kendte. Kirken, der ligger to km syd for Gudhjem på landevejen mod Svaneke, er af rå, kløvede kampesten. Dens cirkelrunde skib er 17 m i diameter og er i tre stokværk med kor og apsis. Østerlars er indviet til Skt. Laurentius. Den besøges årligt af 120.000 og er dermed blandt øens største seværdigheder.
Wikipedia om Østerlars Rundkirke
Østerlars kirkes hjemmeside


Østerlars Rundkirke
Foto: Per Trangbæk - wikipedia
Andre byer og oplevelser på Bornholm
Allinge-Sandvig
Bornholm fra A-Z
Gudhjem
Hasle
Nexø
Rønne
Svaneke
 
 

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Aug
17:00
Vandring + vin
Arkens museumsinspektør fortæller om sommerens udendørs udstilling KROPPENS ARENA. Nyd et glas vin med andre deltagere.
Arken Kunstmuseum
Aug
14:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 31/8
Lørdag 31. august kl. 14.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse.
Sep
17:00
Dragør - skipperbyen yderst på Amager -
Søndag 1. september kl. 17.00
Dragør er skipperbyen yderst på Amager med de kendte gulmalede skipperhuse med røde teglstenstage og stråtækte fiskerhuse..
Byvandring rundt på havnen og
Sep
00:00
Golden Days Festival
Golden Days Festival 1989 sætter fokus på "Året 1989", hvad skete der. Jo bl.a. Berlinmuren faldt og Europa blev ét igen. Klik på link og se det store program.
Golden Days Festival
Sep
17:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 18/9
Onsdag 18. september kl. 17.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En b
Sep
17:00
Assistens Kirkegården - tusmørketur - 25/9
Onsdag 25. september kl. 17.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Oct
09:45
Metroens hovedkvarter - god oplevelse - 9/9
Onsdag 9. oktober kl. 9.45
Metroselskabets administration og værksted ligger på Metrovej 3. Her overvåges hele Metronettet og værkstederne hvor togene repareres og klargøres. Kom m
Oct
17:00
Bondebyen + dagens ret - 7/10- FØRST PÅ SEPTEMBER
Onsdag 9. oktober kl. 17.00
Det begyndte med Bondebyen og kirken for 800 år siden. I 1766 kom Kongevejen til og i 1863 kom jernbanen til Lyngby.
Byvandring hør om kirken, møllerne
Kulturens Venner
Oct
11:00
Byvandring - pr. Metro - 13/10
Søndag 13. oktober kl. 11.00
Vi indvier den nye Metro - med en byrundtur med Metroen. Vi stopper ved stationer undervejs, går op på pladsen ovenfor og hører om København, netop der hv
Oct
12:00
Bank & Sparekassemuseet - 23/10
Onsdag 23. oktober kl. 12.00
Besøg Bank & Sparekassemuseuet på Christianshavn, som er et kik ind i 1800-tallets bankvæsen. Se Privatbankens første direktør C.F. Tietgens kontor.
Med ori
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar