Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

Nyhed: Kulturkalender

 
 

Slagelse

Slagelse.dk - kommunens hjemmeside
Visit Vestsjælland - turistinformation
Wikipedia - om Slagelse
Seværdigheer - attraktioner - oplevelser
Sjællands fjerde største by og fuld af aktiviteter og oplevelser.
En af Danmarks ældste byer, som ligger midt i idyllisk natur ved Sjællands vestkyst.
Du oplever historisk atmæs fære gadenettet omkring kirkerne Sankt Mikkel og Sankt Peder, samt det gamle Slagelse Kloster.

Slagelse har udviklet sig efter 1950. Pladser og gader er omlagt, der er indrettet gågader, og mange huse er renoverede.
Slagelse kommune tæller 73.000 indbyggere, heraf bor 33.500 sjæle i Slagelse by.
Jernbanestationen ligger midt i byen,og busterminalen ligger ved stationen. Så det er nemt at komme rundt i Slagelse og ud i omegnen.
Visit Vestsjælland - ingen turistkontor i Slagelse.

Historie
Byen er grundlagt på randen af det højland, der mod vest sænker sig på sletten ud mod Storebælt, deraf navnet.
Egnen omkring har været beboet i stenalder og bronzealder. Der kendes ca. 200 gravhøje, hvoraf halvdelen er fredet.  En større gruppe kan ses ved Øster Stillinge  ved Vårby Bakke.
Egentlig bebyggelse startede i 800-tallet, egentlig bygrundlæggelse skete lige efter 1000-tallet. I Stenstuegade i Slagelse by er udgravet kulturlag fra 1000-tallet.
At byen var vigtig i middelalderen, ses at under kong Knud 2. den Stores regeringstid (1018-35) blev der slået mønt i byen.
I 1288 fik Slagelse sine købstadsprivilegier, en periode hvor mange byer fik lignende rettigheder.
I 1376 lagde rigsrådet Danehoffet (en slags regering), de bestemt ved den lejlighed, at Margrethe 1.’ søn Oluf af Norge blev kåret til kong af Danmark.
Slagelse ligger hvor flere landeveje krydser hinanden. Landevejen til Korsør passerede gennem Slagelse, derfor var et ophold i byen naturligt, og det medførte megen handel og drift af herberger.
En chausse - en brolagt landevej fra Roskilde til Korsør blev indviet i 1791.
Slagelse voksede betydeligt i 1800-tallet med grundlæggelse af jernstøberier og andre industrivirksomheder, der forarbejdede landbrugsvarer og  fabrikation af maskiner.
Jernbanen København-Korsør blev åbnet 1856 og har givet befolkningstilvækst af borgere, som arbejder i København.
Slagelse har været garnisonsby siden begyndelsen af 1700-tallet, dog ikke i perioden 1866-1913. Ved et forsvarsforlig i 2001 bestemte regeringen, at Garderhusarregimentet fra Næstved skulle overflyttes til Antvorskov Kaserne i Slagelse.
 

Sankt Peders Kirkeder er bygget i 1100-t., har romansk kor og skib af kampesten samt fra gotisk tid korforlængelse, korsarme, våbenhus og sakristi af tegl. Tårnet er opført af Hans Spirhugger i 1664, efter at et tidligere var blæst ned; spiret er fra 1871. Den tredelte altertavle er malet af August Jerndorff i 1882; en fint skåret Dionysosfigur fra omkring 1300 stammer fra en sidealtertavle. Blandt kirkens præster var den legendariske Hellig Anders.

Skt. Mikkels Kirke - er en gotisk munkestenskirke fra 1300-tallet.
Kirken er meget lille af en bykirke at være, nemlig 34 meter i længden og 34 meter bredden. Kirken prydes af 8 meter høje vinduer, der giver et smukt og lyst kirkerum. To hvælvinger i søndre sideskib er ved en kalkmalet indskrift dateret 1333. 
 irken blev hårdt restaureret 1873-76, men står indvendig præget af en istandsættelse 1961; den rummer talrige gravminder.

En tidl. kirkeblade ligger i Rosengade, opført 1490. I perioden 1616 til 1819 havde Latinskolen til huse her. En marmortavle fortæller, at de kendte digtere Jens Baggesen ((1764-1826) og B.S. Ingemann (1789-1862) har været elever på skolen. 
H.C. Andersen har været elev på skolen, dog en andel del i Bredgade, som senere er nedbrændt.
Efter hans bortvisning fra Det Kongelige Teater i København manglede han almindelige færdigheder i skrivning og regning. Hans venner så hans særlige evner som digter, og sendte ham på skolebænken i Slagelse. Han synes ikke om Slagelse, og skriver et sted, at “Slagelse rimer på plagelse”. Efter 2 år i Slagelse var han tilbage i hovedstaden, hvor han følte sig hjemme.

Helligåndshus - i Bredgade er et tidligere Helligåndskloster, et langt bygningskompleks i mørke sten. Bygningen er nu renoveret og fremtræder med lyse og venlige lokaler. Freskerne i kirken af Niels Larsen Stevns er ofte gengivet i bøger om dansk kunst.
Helligåndshuset blev opført i 1300-t. og er forgænger for den nuværende stiftelse Slagelse Hospital og Kloster.

Cirkus Arena - cirkusland: Alt det du elsker fra cirkus, samlet i én park.
Årslevvej 6. Slagelse. Ca. 10 kilometer nord for Slagelse.

Panzermuseumeast: Danmarks største samling af militære køretøjer fra den østlige side af koldkrigsperioden. Oplev tanks, lastbiler, jeeps, uniformer og meget mere.
Fladholtvej 18. Slagelse. 10 km. sydøst for Slagelse

 
Udenfor Slagelse
Trelleborg
Få kilometer vest for Slagelse ligger en borg fra vikingetiden, som er et af de vigtigste historiske minder fra den tid. Trelleborg er opført i årene 980-981. Trelleborg består af en cirkelrund hovedborg (138 meter i diameter) beskyttet af en vold og voldgrav.  Der er 4 porte mod henholdsvis øst, vest, nord og syd.
Borgens indre var opdelt i 4 dele. I hver fjerdedel stod 4 huse omkring en lukket gård. Husene var opført i egetræ og målte 29,5 meter i længden. Indenfor i husene var der en stor hal med ildsted og og sovebænke langs væggene, desuden 2 gavlrum.
Mod øst lå en forborg, hvor man har fundet fundamenter til yderligere 16 huse.
Trelleborg ligger højt i landskabet og mod øst ligger Tude å og Vårby Å, som virkede beskyttende ved fjendtligt angreb.
Udenfor borganlægget har man opført en rekonstruktion af et beboelseshus, som man mener de har set ud.
Wikipedia om Trelleborg
 
Antvorskov Klosterruin - lige udenfor Slagelse lå engang et jotanitterkloster, som var ordenens største kloster i Norden. Ved Reformationen blev bygningerne først en gejstlig stiftelse og senere jagtslot for de danske konger. I 1814 blev bygningerne revet ned.

Antvorskov Kloster blev grundlagt som johanniterkloster i 1164. 1580 blev klostret og dets jordegods omdannet til et kongeligt len. Antvorskov Slot og hele egnen led meget under den svenske besættelse 1658-60. I 1717 blev Antvorskov Gods omdannet til rytterdistrikt, der omfattede størstedelen af kommunen. I 1774 blev ryttergodset opdelt i ni private hovedgårde, bl.a. Store Frederikslund, Valbygård og Nordruplund, hvilket stadigvæk præger kommunens kulturlandskab. Antvorskov Hovedgård blev ca. 1800 opdelt i fem store gårde, og hovedparcellen blev senere yderligere udstykket. Nordruplund blev i 1825 købt af Sorø Akademi. På stedet lå der allerede i middelalderen en hovedgård.

Jernbanen Slagelse-Værslev - blev anlagt i 1898 med stationer i Slagelse og Havrebjerg; siden 1971 har banen kun haft persontrafik mellem Slagelse og Høng.


Birkegårdens Haver - haver, dyr og legepark. Danmarks største private haveanlæg. Oplev 5 forskellige haver: den dansk/engelske have, den japanske have, Klosterhaven, Præriehaven og Permahaven.  Se farverne, mærk duften af blomster og krydderurter, og hør lyden af vand der risler.
Tågerupvej 4. Tågerup. 4291 Ruds Vedby 

 
Oplev andre byer på Sjælland
Roskilde
Køge
Hillerød
Helsingør
Hundested

 

 

 
 
 

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Aug
00:00
Kulturhavn i København
Kulturhavn 2019 fester havnen med hundredvis af kulturoplevelser i alle byens havne . Kom og vær med til festlige oplevelser.
Kulturhavn
Aug
00:00
Cookingfestival CPH
Copenhagen Cookingfestival finder sted 23.-30. august. Nyd bordets glæder og samvær med andre ved de mange arrangementer i København.
CPH Cookingfestival
Aug
17:00
Vandring + vin
Arkens museumsinspektør fortæller om sommerens udendørs udstilling KROPPENS ARENA. Nyd et glas vin med andre deltagere.
Arken Kunstmuseum
Aug
14:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 31/8
Lørdag 31. august kl. 14.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse.
Sep
17:00
Dragør - skipperbyen yderst på Amager -
Søndag 1. september kl. 17.00
Dragør er skipperbyen yderst på Amager med de kendte gulmalede skipperhuse med røde teglstenstage og stråtækte fiskerhuse..
Byvandring rundt på havnen og
Sep
00:00
Golden Days Festival
Golden Days Festival 1989 sætter fokus på "Året 1989", hvad skete der. Jo bl.a. Berlinmuren faldt og Europa blev ét igen. Klik på link og se det store program.
Golden Days Festival
Sep
10:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 14/9
Lørdag 14. september kl. 10.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En
Sep
17:00
Assistens Kirkegården - tusmørketur - 25/9
Onsdag 25. september kl. 17.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Oct
09:45
Metroens hovedkvarter - god oplevelse - 9/9
Onsdag 9. oktober kl. 9.45
Metroselskabets administration og værksted ligger på Metrovej 3. Her overvåges hele Metronettet og værkstederne hvor togene repareres og klargøres. Kom m
Oct
17:00
Bondebyen + dagens ret - 7/10- FØRST PÅ SEPTEMBER
Onsdag 9. oktober kl. 17.00
Det begyndte med Bondebyen og kirken for 800 år siden. I 1766 kom Kongevejen til og i 1863 kom jernbanen til Lyngby.
Byvandring hør om kirken, møllerne
Kulturens Venner
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar