Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder


 
Kulturkalender
Kulturens Venner ApS
Off. reg. CVR 29 42 33 69
Om Kulturens Venner
Private grupper
Send en mail. Hurtigt svar. 
 

Esbjerg

Esbjerg.dk  kommunens hjemmeside
Visit Esbjerg - turistinformation
Wikipedia - om Esbjerg

På den jyske vestkyst, og er i rivende udvikling indenfor erhverv og turisme. Esbjerg havn er livsnerven for erhvervslivet i byen og oplandet. Færgeforbindelse til Harwich giver trafik og økonomi til byen.
Fanø og de mange sommerhuse langs vestkysten giver også meget liv om sommeren.
Der er flere hoteller og et Danhostel i Esbjerg, så overnatning er ikke noget problem.
Esbjerg byder på oplevelser for hele familien. Der er flere museer med historie, kunst og søfart som temaer. I Fiskeri & Søfartsmuseet vises havets dyr i det store saltvandsbassin.

Havnen i Altona (ved Hamburg) var Jyllands vigtigste havn indtil 1864. Ved den 2. Slesvigske Krig i 1864, måtte Danmark afstå Sønderjylland og dermed gik havnen i Altona tabt. Der var brug for en ny og større havn, og derfor så Esbjerg Havn dagens lys i 1868. Jernbaneforbindelsen til Fredericia og Varde kom i 1874, og derfor voksede byen hastigt i slutningen af 1800-tallet.
Der kom hurtigt stor fiskerflåde til Esbjerg Havn, som i 1900-tallet blev en Danmarks største fiskerihavne. Hanstholm har den største havn, målt på værdien af den landede fisk, ikke på antal fiskekuttere. Offshore industrien giver mange jobs ude i Nordsøen og i Esbjerg, det samme gør containerhavnen.
Esbjerg blev ved kommunesamllenlægningen i 2007 sammenlagt med Ribe og Bramminge Kommuner. Hele Esbjerg Kommune tæller 96.300 indbyggere, mens Esbjerg by har 71.500 indbyggere. Det er Danmarks femte største by.
Fanø valgte at blive en selvstændig kommune ved sammenlægning i 2007. Rejseartikel om Fanø

Mad og kultur
Esbjerg byder på danske og internationale restauranter. I en fiskeriby serveres der mange retter tilberedt af fisk og skalddyr.
Internationale køkkener er italiensk, græsk, fransk og flere fra Asien.
I løbet året afholdes flere festivaler, bl.a. Esbjerg Festuge, Esbjerg Revyen, Rockfestival, Vestjysk Orgelfestival, International Chamber Musik Festival og andre.
Esbjerg Kommune gør meget for at udvikle kulturoplevelserne. De sidste årtier er kommet flere kulturinstitutioner, hvilket gør Esbjerg til en by man absolut bør opleve.
Bymidten er hyggelig med gågader og gode indkøbsmuligheder med mange specialbutikker, indkøbscentre og discountvarehuse.
Esbjerg Turistbureau hævder at have Danmarks længste gågade. Det samme gør København og andre provinsbyer. Der er aldrig gjort forsøg på at opmåle og finde Danmarks længste gågade. Både Strøget og gågaden i Esbjerg er cirka 1100 meter lang. Fodgængere på Strøget må stoppe op to steder for lyskryds, mens gågaden i Esbjerg er ubrudt 1100 meter lang.
Europas længste gågade er Rue Sainte Catherine i Bordeaux, den er faktisk 1.250 meter lang.

Esbjerg Musikhus er mødested for Sydvestjyllands koncert- og teaterpublikum. Endvidere afholdes konferencer, møder og mødeaktiviteter af enhver art. Hjemmeside for Musikhuset Esbjerg

Erhvervsliv og uddannelse
Esbjerg har flere biblioteker, centralsygehus, sygeplejeskole og mange andre specialskoler. Arbejderhøjskolen flyttede i 1955 til nye bygninger og fik navnet Esbjerg Højskole. Vestjysk Musikkonservatorium, oprettet i 1945, ligger i bymidten. Syddansk Universitet blev dannet 1971 i et samarbejde mellem Esbjerg Kommune og Ribe Amtskommune, i den nordlige bydel.

Vor Frelsers Kirke er Esbjergs ældste egentlige bykirke, bygget 1887.
Jerne Kirke er en romansk landsbykirke fra omkring 1150, bygget af granitkvadrer og med rester af middelalderlige vinduer.
Treenighedskirken, indviet i 1961, er især kendt for sine smukke glasmosaikker udført af kunstneren Jens Urup.

Esbjerg Kunstmuseum
I 1962 indviedes Kunstpavillonen, der rummer Esbjerg Kunstmuseum. Kunstmuseet rummer en fin samling af kunst. Kunstpavillonen blev i 1996 sammenbygget med Musikhuset Esbjerg.
Hjemmeside for Esbjerg Kunstmuseum

Esbjerg Museum åbnede i 1941. Museets samlinger afspejler kulturen, naturen og kunsten i Vestjylland. Der vises en betydelig oldsagssamling og udstilling af ravgenstande fra næsten 10.000 års naturhistorie.
Hjemmeside for Esbjerg Museum

Fiskeri- og Søfartsmuseet byder på spændende oplevelser for hele familien. Saltvandsakvarium med fisk og havdyr fra danske farvande. Der er sælfodring hver dag kl. 11.00 og kl. 14.30 - det er selvfølgelig en stor oplevelse.
Hjemmeside for Fiskeri & Søfartsmuseet

Mennesket ved havet
På stranden nord for Esbjerg findes det imponerende, ni meter høje, hvide monument "Mennesket ved havet" af den danske billedkunstner Svend Wiig Hansen. Et kompliceret betonstøbearbejde, som er udført på selve stranden. Monumentet skal symbolisere menneskets møde med naturen.

Museumsfyrskibet Horns Rev er verdens største bevarede træfyrskib, bygget i Faaborg i 1912. Oplev udstillingen om bord, som viser, hvordan livet har været på fyrskibet, og hvordan man har arbejdet der.

Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Gå på opdagelse i Esbjergs historie på Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Arkivalier og fotografier fra Esbjerg med permanent montreudstilling samt skiftende udstillinger.

Marbæk-området ligger 12 km nordvest for Esbjerg grænsende op til Ho bugt og Varde Å. Den 1300 hektar smukke naturpark med afvekslende terræn giver gode muligheder for forskellige former for friluftsliv. Oplev også jernalderbopladsen i Marbæk.


Esbjerg web
Jyske Vestkysten - nyheder om Esbjerg
Tripadvisor - seværdigheder i Esbjerg

Dansk Vandrelaug - esbjerg afdeling
Haveselskabet - Esbjergkredsen
Fanø færgen - oplev Fanø
Danske ølentusiaster - Esbjerg afdeling
Aalborg Universitet - Esbjerg afdeling
Arnold Busk - boghandel i Esbjerg

Esbjerg Bibliotek - for bogorme
=>4

 

 

 

 

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar