Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder


 
Kulturkalender
Kulturens Venner ApS
Off. reg. CVR 29 42 33 69
Om Kulturens Venner
Private grupper
Send en mail. Hurtigt svar. 
 
Sønderborg
- seværdigheder
- Sønderborg Slot
- Vojens
- Gram

 
Sønderborg.dk - kommunens website
Visit Sønderborg - turistinformation
Wikipedia - om Sønderborg 

 
Seværdigheder - attraktioner - oplevelser

Sønderborg ligger på begge sider af Alssund og forbundet med Christian X's bro. Det prægtige Sønderborg Slot ligger yderst og vogter historien fra 1864 til 1920. Sønderborg Slot er også er kendt for Christian II's ophold på slottet.
Dybbøl blev løbet over ende af de prøjsiske soldater i 1864, nu er Dybbøl mølle et nationalt samlingspunkt for danskheden i Sønderjylland.

Sønderborg fik sin tilslutning til den sønderjyske motorvej i 2011, og man kan nu køre ad motorvejen direkte til "byen ved Alssund". Denne gestus viser byens betydning i det geografiske Danmark.
Sønderborg er et yndet turistmål på grund af sin smukke beliggenhed. Øen Als bliver forbundet med to broer: Alssundbroen fra 1981 og Chr. X's Bro bygget 1923-30.
Sønderborg Slot blev grundlagt i første halvdel af 1200-tallet, og byen voksede op i ly af slottet. Der var færgefart til Als og sådan blev byen til.
Efter Genforeningen i 1920 voksede Sønderborg for alvor. Fra 1950 fik byen flere uddannelser og er nu center for for industri, handel og service.

Fjordregion.dk er en ny hjemmeside som omfatter byerne i den vestlige del af Østersøen, dvs. Flensborg Fjord, Alssund og Aabenraa Fjord. Formålet med den nye hjemmeside er "at samarbejde med aktørerne at ny & videre udvikle en mangfoldig og vedvarende tilbudsstruktur af oplevelse året rundt".
Man kan på hjemesiden orientere sig om temaer som "aktiv, maritim, natur, kultur, familie, shopping og overnatning". Man kan også booke online på sitet.
Fjordregion.com - flot hjemmeside om Flensborg, Sønderborg og Aabenraa

Bymiljø
Sønderborg er med sine 30.000 indbyggere en charmerende blanding af både gamle og nye bygninger. De ældre bygninger ligger nær havnefronten mellem slottet og broen. Blandt markante bygningsværker kan nævnes rådhuset fra 1933 og Sønderborg Sygehus, hvis kerne oprindelig var en del af et tysk marinelazaret fra 1911. Andre store bygninger er Christianskirken (fra 1957 af Kaare og Esben Klint).
Udendørs kunst er en vigtig del af gadebilledet, og byens hovedstrøg, Perlegade, markeres af Jørgen Haugen Sørensens skulptur Sansernes Port fra 1979. Her er hyggelig cafestemning og et spændende havnemiljø.

Sønderborg Slot  - blev grundlagt som en forsvarsborg omkring 1200-tallet. Det var kong Valdemar den Store som fik grundlagt slottet. Christian 2. sad som fange på Sønderborg Slot i 17 år. I 1550-70 blev borgen ombygget til et firefløjet renæssanceslot. Slottet er i dag museum.
I rummene på det over 800 år gamle slot ses spændende udstillinger om Sønderjyllands historie, specielt om De Slesvigske Krige 1848-50 og 1864 og besættelsesårene 1940-45.
Her fortælles også om folkeafstemningen 1920, hvor Sønderborg igen blev dansk. Der er også store kulturhistoriske samlinger med møbler, tekstiler, håndværk og sønderjysk kunst.
Dronning Dorotheas Kapel er en renæssancekirke i Sønderborg Slots nordfløj, indrettet 1568-70 af Dronning Dorothea.

Gråsten Slot - er især kendt som kongefamiliens sommerresidens. Slottet startede som et lille jagtslot opført i midten af 1500-tallet. I 1935 blev brugsretten overdraget til daværende Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid. Kun Gråsten Slotshave og -kirke er åben for offentligheden.

Augustenborg Slot - det første Augustenborg blev opført af Christian 3's oldebarn Ernst Günther. Han opkaldte det efter sin kone, prinsesse Auguste af Lyksborg. Slottet er i dag indrettet til hospital.

Kirker
Området har et stort antal smukke kirker inden for et geografisk lille område. Til mange af dem knytter der sig spændende historier og sagn. De særprægede fritliggende klokketårne er specielle for Sønderjylland.
Christianskirken er en nygotisk kirke og opkaldt efter Christian X. Den blev bygget 1957 ved arkitekterne Kaare og Esben Klint. Kirken minder i sin stil meget om Grundtvigskirken i København.
Skt. Marie Kirke er en middelalderkirke og fik sit nuværende udseende ved en ombygning i slutningen af 1500-tallet. Oprindelig var det en hospitalskirke for spedalske. Den store malmdøbefont er fra 1600 og krucifikset fra omkr. 1525.

Historisk Center Dybbøl Banke - er et naturligt højdedrag, som begynder vest for Sønderborg og når en højde på 68 meter ved Dybbøl Mølle, som er områdets vartegn.
I møllen er der indrettet et museum med uniformer, våben o.lgn.
I kirken, der er fra middelalderen, er der kalkmalerier fra omkring 1500. Altertavlen er fra 1736, prædikestolen fra 1605. Kirken rummer desuden en romansk døbefont og krucifiks fra omkring 1250.

Natur/Aktiviteter
Regionen med Als er beliggende i det sydøstlige hjørne af Jylland og tilhører en af Danmarks smukkeste egne med sin beliggenhed direkte ved havet, den fantastisk uspolerede natur og den spændende historie. Her er et rigt udbud af attraktioner og aktiviteter for hele familien.
Den dejlige natur indbyder til udfoldelser af mange slags. Gendarmstien, som strækker sig 74 km fra Padborg til Høruphav, er ideel til både vandring, cykling og løb. Der er også mulighed for udflugter på hesteryg, ligesom der både er golf, tennis og badeland. Området byder på 200 km kyststrækning.
De bedste badestrande finder man på Sydals
.
 
Oplev andre jyske byer
Aabenraa
Fredericia
Haderslev
Kolding
Tønder

 
 

   

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar