Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Ringkøbing

Ringkøbing

Ringkøbing.dk
Visit Ringkøbing
Wikipedia
Seværdigheder - attraktioner - oplevelser 

Ringkøbing er en hyggelig dansk købstad med brostensbelagte gader og stræder med kønne huse. Byens bygninger stammer primært fra af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.
På Torvet står det gamle rådhus fra 1849. Hotel Ringkøbing er et bindingsværkshus fra 1500-tallet, og Den Gamle Borgmestergård i empirestil er fra 1807.
Mindebrønden er ligesom amtsrådhusets klokkespil en gave til byen fra 500-års jubilæet i 1943.
Hører man sang i gaderne en sommeraften, er det sikkert byens vægtere, som sommeren igennem går deres runde og synger byen til ro.
Der holdes torvejazz på varme sommerdage. Gå rundt i de gamle gader og fornem en rigtig dansk købstad.

Historie
Ringkøbing ligger smukt mellem fjorden og det flade hedelandskab i Vestjylland. Her lå i middelalderen et fiskerleje, som efterhånden voksede sig større og blev mere betydelig. Ringkøbing fik købstadsrettigheder i 1443.
I 1500- og 1600-tallet fik byen fremgang takket være fiskeri og studehandel. I 1800-tallet var der igen fremgang på grund af større fiskeri og bygning af skibsværfter.

Butikker
Ringkøbing har et bredt udvalg af specialbutikker samlet i bykernen. Flere gange om året holder butikkerne open-by-night aftener med shopping og god underholdning.
På gallerierne finder man kunstnernes værker med inspiration fra naturen i området.

Ringkøbing Museum viser fine samlinger fra oldtiden og middelalderen. Byens egen polarforsker Mylius Erichsen har en permanent udstilling om "Den store Danmarksekspedition", hvor han og andre forskere ønskede at kortlægge ukendte dele af Grønland.
Raritetskabinettet er navnet på samlingen af genstande, som belyser den vestjyske natur. Desuden byhistoriske og arkæologiske samlinger. Foran indgangen til museet er placeret en flot statue af polarforskeren Mylius Erichsen.

Omegnen
De naturskønne omgivelser byder på masser af kulturelle og historiske oplevelser. I landsbyerne ses de små vestjyske landsbykirker.

Et udflugtsmål for hele familien er Kloster Design, mellem Ringkøbing og Søndervig. Her er lysestøberi, hvor man i selvdypafdelingen kan lave sine egne lys. I butikken findes smukke ting til boligen og et væld af gaveideer. Besøg også Galleri Bo Bendix, der har stort udvalg i tøj, plakater, kort osv.

Keramik og naturprodukter kan ses og købes hos Ringkøbing-egnens kunsthåndværkere og gårdbutikker.

Hvide Sande
Midt på landtangen Holmsland Klit ligger Hvide Sande, som er Danmarks femtestørste fiskerihavn. Byen blev anlagt som slusehavn i 1931. Slusen regulerer vandudvekslingen mellem havet og fjorden. Her opleves en ægte fiskerihavn med primært mindre både liggende til kajs. På grund af tilsanding af indsejlingen er kutterstørrelsen begrænset.
Gå en tur på havnen og fornem lugten af fisk og tjærede fiskegarn. Et enkelt hotel og adskillige private udlejer værelser til turister. Byens restauranter serverer mange arter fisk. Fra havnen i Ringkøbing sejler en turistbådfart til Hvide Sande fra maj til efterårsferien.
Hjemmeside

Stranden langs Holmslands Klit er elsket af mange, her finder man en smuk og storslået natur. Høje klitter, hedelandskaber og 40 km strand står til rådighed til traveture, solbadning eller en tur i bølgerne.
Der er mange tusinde sommerhuse, som ligger beskyttet bag de høje klitter. Nord for Ringkøbing Fjord findes en skøn natur og flere kulturseværdigheder, som er værd at besøge.

Vedersø
Vedersø er kendt for sin smukke, romanske kirke, hvis krucifiks er fra ca. 1510, prædikestol fra 1614 og alter fra ca. 1700.
Ved kirkens østgavl ligger digteren Kaj Munk begravet. Han blev født 1898 i Maribo på Lolland og virkede som præst fra 1924 i Vedersø. Kaj Munk var en fremtrædende skikkelse i modstandskampen under den tyske besættelse. Han blev myrdet 4. januar 1944 i Hørbylunde Plantage vest for Silkeborg.
Wikipedia

Stadil Kirke
Ved bredden af Stadil Fjord ligger en smuk romansk kirke bygget af granitkvadre i 1100-tallet. Tårnet og våbenhuset blev bygget i 1400-tallet. Koret og skibet har bjælkeloft. I kirken står et af de berømte gyldne altre fra begyndelsen af 1200-tallet. Det er fra samme værksted som alteret fra Sahl Kirke vest for Holstebro.
Wikipedia

Strandgården Museum. Strandgaarden blev bygget i 1875 og er en typisk vestjysk gård. Her kan man få et indblik i, hvordan tilværelsen var på det tidspunkt i det vestjyske. Museet ligger Husby Klitvej 5, Husby Klit, Ulfborg.
Læs mere på museets hjemmeside.

Strandingsmuseum St. George. Marinearkæologisk Center i Thorsminde ved Ulfborg. I 1898 strandede linieskibet St. George ud for kysten, den største strandingskatastrofe nogensinde - forliset af de engelske linieskibe St. George og Defence medførte tab af mere end 1300 menneskeliv. Stedet har en omfattende og spændende udstilling med fund fra skibet.
Læs mere om museet.

Links
Visit Ringkøbing - turistbureauets hjemmeside

https://sommerdanmark.dk/index.php?p=./modules/article/article&fromlist&article_id=1057