Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

Forsiden - begynd her

Kulturweekend
Spørgsmål: Kontakt os og få hurtig svar
Roskilde

Roskilde.dk - kommunens website
Visit Roskilde - turistinformation
Wikipedia - om RoskildeSeværdigheder - attraktioner - oplevelser 
Roskilde er en af Danmarks mest historiske byer, for her lå i middelalderen kongsgården og dermed magten i Danmark.
Roskilde var uofficielt Danmarks hovedstad i middelalderen - København blev først hovedstad i 1419.
Biskop Absalon lod domkirken opføre og den blev kongelig begravelse i 1400-tallet.
Sejltur med Sagafjord på fjorden, Vikingeskibsmuseet, klosteret og byen i sig selv.
Hvis vi skraber den moderne tid og udvikling væk, ja så har vi Lise Nørgaard og Matador serien.

Roskilde Turistbureau 
Stændertorvet 1 - Roskilde.
Telefon 46 31 65 65

Roskilde er en af Danmarks ældste byer, som i middelalderen lå centralt på Sjælland og godt beskyttet i bunden af Roskilde Fjord. Vikingeskibene kunne hurtigt komme ud af fjorden og videre til Østersøområdet og nord om Danmark.
Roskilde var Danmarks hovedstad i 1200- og 1300-tallet. Her lå kongsgården hvor vikingekongerne holdt til. København blev først hovedstad i 1417.
Disse historiske rødder givet Roskilde en kulturel oplevelse, som vi kan glæde af i nutiden. Du kan (gen)opleve fortiden ved at besøge Domkirken, Vikingeskibsmuseet og Roskilde Museum
Roskildefestivallen er yderligere med til at gøre byen kendt. Festivallen tiltrækker hver sommer 80.000 deltagere og her har nogle af musikhistoriens største navne optrådt.
Gågaden er Algade med specialebutikker og Hotel Prindsen. Fra Stændertorvet vil du helt sikkert blive draget af domkirken spir til at besøge Domkirken og se de mange grave for vore konger og dronninger. Det er Danmarkshistorie så det basker.
Stændertorvet, Algade, Skomagergade, Hestetorvet og andre gader er det middelalderlige gadenet. Bybrande har udradert middelalderens huse, de nuværende er fra 1800- og 1900-tallet.
Ned mod fjorden ligger Byparken og Folkeparken, som er anlagt på gammel kloster- og kirkejord. En del af Byparken er udlagt som markfelt med bl.a. korn og blomster; et overraskende element tæt på byens centrum.
Ned ved fjorden ligger Vikingeskibsmuseet og de mange vikingebåde, som museets forening har bygget de sidste årtier.

Roskilde domkirke
der formentlig er den fjerde kirke på dette sted, blev påbegyndt under Biskop Absalon i 1170. Den treskibede bygning af røde munkesten i blandet romansk og gotisk stil er 85 m lang og i kirkens indre 24 meter høj. Byggeriet blev afsluttet i begyndelsen af 1400-tallet. Siden 1400-tallet har domkirken været de danske kongers gravkirke; 38 regenter er bisat her, hovedsageligt i gravkapeller. På-sydsiden ligger De hellige tre kongers kapel i to stokværk fra 1462 med tvillingegavl ved siden af den sengotiske forhal. De fire hvælv bæres af granitpille, hvor man kan aflæse forskellige danske og udenlandske monarkers højde. Kalkmalerier fra 1480. Chr. I, Chr. III og Fr. II samt deres hustruer ligger begravet i dette kapel under pragtfulde monumenter af marmor og alabaster.
Roskilde Domkirkes hjemmeside
Wikipedia - om Roskilde Domkirke

Roskilde museum
, der blev grundlagt 1929 og åbnet 1931, er kulturhistorisk museum for Roskilde og omegn. Det rummer rige arkæologiske samlinger fra oldtid og middelalder; de øvrige faste udstillinger omhandler bl.a. Heden og hedebosyning, legetøj fra 1800-tallet og forfatteren Gustav Wied, der boede i byen 1897-1914. Siden 1982 er Roskilde Museums Købmandsgård, Brdr. Lützhøfts Eftf., drevet som levende museum med butikssalg fra et genskabt varelager svarende til tiden ca. 1910-20.

Roskilde Kloster
Den Skeel-Iuel-Braheske Stiftelse blev oprettet 1974 ved en sammenlægning af Roskilde Adelige Jomfrukloster og Odense Adelige Jomfrukloster. Klostret yder bolig for både kvinder og mænd, enlige såvel som ægtepar. Det har til huse i den trefløjede Sortebrødregård (midterdelen er formentlig fra midten af 1500-tallet), der rummer bl.a. fine interiører og en stor malerisamling.
Roskilde Kloster - hjemmeside

Vikingeskibsmuseet i Roskilde er Danmarks specialmuseum for skibe og søfart i oldtid og middelalder. Museet består af en udstillingshal, Vikingeskibshallen, og et fritliggende museumsanlæg, Museumsøen. Vikingeskibshallen, der rummer de fem Skuldelevskibe, er tegnet af Erik Christian Sørensen. Hallen åbnede for publikum i 1969 og blev fredet i 1997. Det nye museumsanlæg omfatter et havneanlæg til museets samling af vikingeskibskopier og traditionelle nordiske småbåde samt en ø med bl.a. bådeværft, bygninger til undervisnings- og publikumsaktiviteter samt et arkæologisk værksted. Anlægget blev indviet i 1997, og i den forbindelse skiftede museet navn fra Vikingeskibshallen til sit nuværende.
Vikingeskibsmuseets hjemmeside

Vor Frue kirke rummer dele af en oprindelig treskibet frådstensbygning med apsider på både kor og sideskibe, sandsynligvis opført for biskop Svend Nordmand (1073-88). Gennem middelalderen var Vor Frue Kirke dels sognekirke, dels kirke for et benediktinernonnekloster (ca. 1160) og blev flere gange udvidet. Efter Reformationen blev den atter reduceret, formentlig bl.a. ved bybranden 1599, og hårdhændet restaureret i 1865. Altertavle og prædikestol er skåret af Roskildemesteren Brix Michgell i 1620'erne.

Lejre Forsøgscenter - blev etableret i 1964 som arkæologisk forsøgsstation. De sidste år er der sket meget Sagnlandet og nu er her oplevelser for hele familien. Kæmpe oplevelser - se videre på
Lejre Forsøgscenter

Roskilde Festival
Hver sommer svulmer Roskilde op til tre- eller firedobbelt størrelse, når det i juni-juli er tid til Roskilde Festival, der hvert år afholdes over fire dage på Dyrskuepladsen. Festivalen blev afholdt første gang i 1971 med inspiration fra bl.a. Woodstockfestivalen i USA i 1969 og Thylejren i Danmark i 1970. Den første festival blev en publikumssucces, men en økonomisk fiasko. Det udløste en reorganisering i 1972, og siden 1973 har enearrangøren været Roskildefonden, der blev dannet i 1965 med det formål "at støtte initiativer, der er til gavn for børn og unge, samt at støtte humanitært, andet alment velgørende, almennyttigt og kulturelt arbejde".
I de første år havde festivalen én scene og 10.000-30.000 deltagere. I midten af 1990'erne kulminerede festivalen i størrelse med over 100.000 deltagere pr. dag i fire dage, otte scener, ca. 20 hektar publikumsareal og næsten 100 hektar til camping og parkering. Den var da den største rockfestival i Europa med halvdelen af gæsterne fra Danmark og resten fra især Sverige, Tyskland, Norge, Finland og USA.
Med mange frivillige medarbejdere og et tæt samarbejde med lokale foreninger og organisationer har festivalledelsen både musikalsk og organisatorisk magtet at føre festivalen gennem skiftende vilkår, ikke mindst i den musikalske udvikling fra beat til rock, punk, techno og verdensmusik.
Roskilde Festival - hjemmeside

Roskilde web oplevelser
Dansk Vandrelaug - Roskilde afdeling
Roskilde Festival gruppen - leverer frivilligt personale
Danhostel Roskilde - ligger skønt på havnen
Roskilde Festival Højskole - nyt tiltag
Roskilde Golfklub - måske noget for dig
Tripadvisor - oplevelser i Roskilde
Kulturens Venner - byvandring i Roskilde
Sjællandske Medier - nyheder i Roskilde

Historie
I Roskilde-egnen ligger 14 gravhøje, mens 15 er sløjfede. Langs Roskilde Fjord ligger et stort antal bopladser fra seneste del af ældre stenalder. Storstensgrave, både dysser og jættestuer på især fjordens østside vidner om bebyggelse i yngre stenalder. Fra omkring Kristi fødsel findes jernalderfund i stort tal, bl.a. bopladsfund, der kan opfattes som forløbere for flere af de senere landsbyer Himmelev, Veddelev, Svogerslev og Vindinge. Bebyggelsen ved Veddelev udviklede sig i løbet af yngre jernalder til en kystbaseret anløbsplads. Inden for Roskilde bys middelalderlige bygrænse er der gjort fund fra både sen bronzealder og jernalder, dog uden at det er muligt at påvise en egentlig bosættelse.

Andre skønne byer på Sjælland
Køge
Sorø
Ringsted
Næstved
Vordingborg
n

 

 
 

Nyhedsbrev
Angiv din mailadresse her under og glæd dig til invitationer, gode tilbud samt nyheder
 


Kulturkalender
Jul
11:00
Vestre Kirkegård - nyere Danmarkshistorie - 14/7
Tirsdag 14. juli kl. 11.00
Vestre Kirkegård blev anlagt i 1870, den er Danmarks største kirkegård. Her hviler markante personligheder indenfor filosofi, kunst, musik og politikere. Særlig seværdig er 'DET RØDE HAV' hvor socialdemokratiske statsmænd hviler.
Skøn rundtur på
Jul
17:00
Assistens Kirkegården - kulturpersonliheder - 14/7
Tirsdag 14. juli kl. 17.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Vi besøger ca. 25 gravsteder og hører gribende fortællinger om de kendte kulturpersoner og der
Jul
10:45
Bakken omvisning - frokost 15/7
Onsdag 15. juli kl. 10.45
Historisk rundvisning på Bakken med teltholder Jørn Sigurdsson som guide, går vi rundt på Bakken og lytter til hans spændende historier og sjove anekdoter om den gamle forlystelsespark. Bliv overrasket.
Derefter dansk frokostbuffet + drikke på Restaur
Jul
11:00
Dragør - skipperbyen yderst på Amager - 19/7
Søndag 19. juli kl. 11.00
Dragør er skipperbyen yderst på Amager. Byen blev rig på saltede fisk og sejlskibe på verdenshavene. Herved opstod Dragør historiske bydel med de gulkalkede huse og brostensbelagt gader. Hør om de mange traditioner og den særprægede historie Tur genne
Jul
17:00
Nordhavn - ny bæredygtig bydel - 22/7
Onsdag 22. juli kl. 17.00
Nordhavn er en af Nordeuropas mest bæredygtige byudviklingsprojekter. Industrien er væk og en moderne og utraditionel ny bydel er vokset frem. Kendte arkitekter har her sat deres aftryk med moderne byggeri. Kom med på en spændende tur - oplev Københavns ny
Jul
11:00
Christianshavn - bag facaden - 23/7
Torsdag 23. juli kl. 11.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Bydelen er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En byvandring om Christianshavn gennem 400 år. Spændende tur langs havnen, kanaler, historiske huse og meg
Jul
16:00
Havnens nye broer - frisk tur - 29/7
Onsdag 29. juli kl. 16.00
Gåtur ( 3 km.) langs havnen og oplev havnens nye broer: Inderhavnsbroen, videre gennem Christianshavn, Cirkelbroen og den nye Lille Langebro..
Undervejs hører du om havnens bygninger, Christianshavn, historie og sjove anekdoter.
Corona: Max.
Aug
11:00
ssistens Kirkegården - kulturpersonligeder -
Onsdag 5. august kl. 11.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Vi besøger ca. 25 gravsteder og hører gribende fortællinger om de kendte kulturpersoner og der
Aug
11:00
Latinerkvarteret - middelalder - 6/8
Torsdag 6. august kl. 11.00
Latinerkvarteret er byens ældste kvarterer med rødder tilbage til middelalder, her ligger Universitet, Domkirken, Fiolstræde m.v. Fra Rådhuspladsen ad Vestergade, Nørregade og Krystalgade til Rundetårn. Hør om studenter, universitet, besøg i Domkirken
Aug
17:00
Voldparkerne - Københavns befæstning - 10/8
Mandag 10. august kl. 17.00
Voldparkerne var Københavns befæstning indtil 1850, som derefter blev en grøn oase - - omkring middelalderbyen. Det er bl.a. Ørstedsparken, Botanisk Have og Østre Anlæg. Hør om de nuværende parker, fæstningsanlæg og de nuværende parker.
I 1800
Aug
10:45
Carlsbergbyen + frokost - 12/8
b>Onsdag 12. august kl. 10.45
Sommertilbud
Carlsberg bryggeriet blev grundlagt i 1847 og så begyndte et eventyr om ølbrygning og 2 generationer af bryggerfamilien Jacobsen med venskab og fjendskab.
Carlsbergbyen er en
Aug
11:00
Københavns Rådhus - kom indenfor - 12/8
Onsdag 12. august kl. 11.00
Københavns Rådhus fra 1905 og en arkitektonisk flot bygning at opleve. Arkitekten Martin Nyrup har også tænkt på finurlige dekorationer og udsmykninger, så det er en spændende bygning at opleve.
Kom med en rådhusbetjent rundt i det store hus, se b
Aug
11:00
Kvindeskæbner på Assistens - rig og farrig - 13/8 kl. 11.00
Torsdag 13. august kl. 11.00
Kom med rundt på Assistens Kirkegården og hør om kvinder gennem historien, de rige og kendte kvinder og kvinder som led en grum skæbne og døde fattig.
Skuespiller Dorte Persson fra Fruentimmerstours.dk har en stor viden om kvindeskæbner.
Pr
Aug
11:00
Mølleådalen - historisk tur - 14/8
Fredag 14. august kl. 11.00
Tag med på en historisk vandring gennem Mølleådalen og oplev de ældste industrianlæg i Danmark. Vi mødes ved Lyngby Station, hør kort om Lyngby og kirken og videre langs med Mølleåen. Hør om Bredeværk og andre industrianlæg undervejs.
GRATIS T
Aug
11:15
Tivoli omvisning + frokost - 15/8
Lørdag 15. august kl. 11:15
TIVOLI'S FØDSELSDAG

Tivoli blev grundlagt i 1843 lige udenfor byens volde. Det er nu 177 år siden og gennem årene sket meget. Hovedindgangen og Påfugleteatret fra slutningen af 1800-tallet, rutsjebanen fra 1912 og andre historiske bygninger. Tivoli
Aug
08:00
Sprogø - 16. august - fantastisk oplevelse
Søndag 16. august kl. 8.00.
Enestående chance for at opleve Sprogø - midt i Storebælt. Lokal sprogøguide medfølger på den 3 timer ture rundt på Sprogø. Oplev Valdemar Atterdags fredede borg og naturen og dyrelivet.
Her lå et pigehjem fra 1923 - 1961, under forfærdelige fo
Aug
11:00
Rundetårns hemmeligheder - 16/8
Søndag 16. august kl. 11.00
Alle kender Rundetårn og har travet op til toppen og nydt udsigten.
Men kender du til Rundetårns historie og hemmeligheder.
Rundetårns omviser Erling Poulsen viser rundt i dette mærkelige tårn, som datidens befolkning nok så undrende til, da d
Aug
17:00
Carlsbergbyen - spændende ny bydel - 17/8
Mandag 17. august kl. 17.00
Carlsbergbyen er en ny og supermoderne bydel, her kommer 8 højhuse, hvoraf det første Bohrs Tårn står færdig, en professionshøjskole, 22 forskerboliger, ny S-togsstation og meget mere.
1½ times historiefortælling med Carlsberg, 2 x generationer Jacobsen
Aug
10:50
Jødisk byvandring - middelalderbyen- 18/8
>b>Tirsdag 18. august kl. 11.00
Middelalderbyen rummer mange historiske vidnesbyrd om jødisk handelsliv gennem 400 år. Med omviser fra Jødisk Museum får vi god og spændende tur gennem middelalderbyen, vi ser på huse, mindetavler og skriftegn og hører historien.
Pris 130 kr. - fo
Aug
11:00
Vestre Kirkegård - nyere Danmarkshistorie - 18/8
Tirsdag 18. august kl. 11.00
Vestre Kirkegård blev anlagt i 1870, den er Danmarks største kirkegård. Her hviler markante personligheder indenfor filosofi, kunst, musik og politikere. Særlig seværdig er "DET RØDE HAV" hvor socialdemokratiske statsmænd hviler.
Skøn rundtur p
Aug
17:00
Kirker, klostre og Hans Tausen - 18/8
Tirsdag 18. august kl. 17.00
Hans Tausen er vores danske reformator, som indførte Luthers lære i Danmark. Han opholdt sig en hel del i middelalderbyen, vi følger i hans fodspor og hans historie, det er ikke kedeligt Undervejs hører vi om kirker og klostre i middelalderbyen.
Forf
Aug
11:00
Christian 4. byvandring + frokost - 19/8
Onsdag 19. august kl. 10.45
Byvandring med Christian 4. som tema. Hør om hans liv, koner, mange børn og bygninger, som du ikke kender kongen. Fra Nørreport Station via Kongens Have og Rosenborg.
Pris 75 kr.
Frokost -turen slutter ved den populære frokostrestaurant UNDER
Aug
18:00
Frederiksberg Slot - prægtig barokslot - 19/8
Onsdag 19. august kl. 18.00
Frederiksberg Slot opført 1699-1703 og senere udvidet til dagens prægtige barokslot. Kom med indenfor på omvisning og se de prægtige sale, flagbastionen, pandekagekøkkenet, kirken, badekaret m.v. Grundig omvisning med intern medarbejder.
Frederiksber
Aug
10:45
Havnerundfart - byen fra søsiden - 23/8
b>Søndag 23. august kl. 10.45
Københavns Havn har skiftet ham fra industrihavn til fritidshavn med boliger og seværdigheder. Kom med på en havnetur, se de nye boligområder, moderne arkitektur, de nye og historiske bygninger. Fantastisk forandring.
2 timers havnerundt: Nordhavn, Sy
Aug
11:00
Christianshavn 402 års fødselsdag - 24/8
Mandag 24. august kl. 11.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 402 år siden. Bydelen er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En byvandring om Christianshavn gennem 400 år. Spændende tur langs havnen, kanaler, historiske huse og me
Aug
11:00
Landbohøjskolens Have - i fuld flor - 25/8
Tirsdag 25. august kl. 11.00
Landbohøjskolens Have blev anlagt i 1858 og er nutiden stadig en fantastisk oplevelse. Rundtur i haven med Kim Greiner og netop her i september står sommerblomsterhaven og rosenhaven i fuld flor.
Rundtur i Landbohøjskolens spændende have med historie
Aug
10:45
Bakken - spændende omvisning - 26/8
b>Onsdag 26. august kl. 10.45
Historisk rundvisning på Bakken med teltholder Jørn Sigurdsson som guide, går vi rundt på Bakken og lytter til hans spændende historier og sjove anekdoter om den gamle forlystelsespark. Bliv overrasket.
Derefter dansk frokostbuffet + drikke på Restau
Aug
10:00
Ryvangen - fra kaserne til mindelund - 29/8
Lørdag 29. august kl. 10.00
"Ryvangen - fra kaserne til mindepark". Her i 75/80-året for Besættelsen ser vi tilbage til Ryvangen, der var kaserne fra 1893 og brugt af den tyske værnemagt under Besættelsen. Tyskerne brugte stedet som henrettelsesplads.
Området er nu ryd
Aug
11:00
Ryvangen - fra kaserne til mindepark - 30/8
Søndag 30. august kl. 11.00
"Ryvangen - fra kaserne til mindepark". Her i 75/80-året for Besættelsen ser vi tilbage til Ryvangen, der var kaserne fra 1893 og brugt af den tyske værnemagt under Besættelsen. Tyskerne brugte stedet som henrettelsesplads.
Området er nu ry
Aug
17:00
Bondebyen + dagens ret - 31/8
Mandag 31. august kl. 17.00
Det begyndte med Bondebyen og kirken for 800 år siden. I 1766 kom Kongevejen til og i 1863 kom jernbanen til Lyngby.
Bondebyen -hør byens oprindelse, om kirken, møllerne og tur i Bondebyen med de fine og velholdte huse.
Pris 170 kr. - for b
Aug
17:00
Mandag 31. august kl. 17.00
Våbenfabrikken Dansk Industrisyndikat var modstandsbevægelsens største sabotage. kendt som sabotagen mod "Riffelsyndikatet".
Riffelsyndikatet rummer en historie om forskellige danske interesser under besættelsen. En historie som har haft konsekvenser
Sep
11:00
Metrotur 2 - kom med 2/9
Onsdag 2. september kl. 11.00
Storbyens historie set fra forskellige steder i København. Vi tager Metroen til 4 stationer: Østerport Station, Nørrebros Runddel, Frederiksberg Alle og Hovedbanegården - lille byvandring på Vesterbro. Hør om byen netop ved den Metrostation.. Dygtig f
Sep
17:00
Carlsbergbyen - ny spændende bydel - 2/9
Onsdag 2. september kl. 17.00
Carlsbergbyen er en ny og supermoderne bydel, her kommer 8 højhuse, hvoraf det første Bohrs Tårn står færdig, en professionshøjskole, 22 forskerboliger, ny S-togsstation og meget mere.
1½ times historiefortælling med Carlsberg, 2 x generationer Jacobse
Sep
17:00
Politigården - kom indenfor - 2/9
Onsdag 2. sept. kl. 17.00
Politigården er opført i årene 1918-24. Bygningen ser kold og lukket udad til. Indenfor åbner Politigården sig med gårde som indrammes af klassiske søjler. Vi kommer gennem de mest præsentable rum og Politidirektørens kontor.
Turen varer 2 timer og
Sep
11:00
Havnens nye broer - fantastisk tur - 3/9
Torsdag 3. september kl. 11.00
Gåtur ( cirka 3 km.) langs havnen og oplev havnens nye broer: Inderhavnsbroen, videre gennem Christianshavn, Cirkelbroen og den nye Lille Langebro..
Undervejs hører du om havnens bygninger, Christianshavn, historie og sjove anekdoter.
Pris 120 k
Sep
11:00
Amalienborgmuseet - sådan boede de kongelige - 6/9
Søndag 6. sept. kl. 11.00
Hør om Glücksborgslægten og se hvordan de kongelige boede. Klunketidsmøbler og pyntegenstande i overflod. Kongernes arbejdsværelser og dagligstuer. Hør om Amalienborg palæerne og omvisning på museet.
Pris 170 kr. - for entre og omvisning.
Sep
11:00
Rosenborg Slot - sådan boede de kongelige - 6/9
Søndag 6. sept. kl. 11.00
Oplev Rosenborg Slot som er et af Danmarks mest prægtige slotte. Det er aldrig brændt og rummer derfor store samlinger
Omvisning og hør om møbler, malerier og kunstgenstande og kronjuveler med kongekroner, dåbssæt, dronningens smykker m.v.
Pris
Sep
17:00
Christianshavn 402 års fødselsdagstur
Mandag 7. september kl. 17.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 402 år siden. Bydelen er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En byvandring om Christianshavn gennem 400 år. Spændende tur langs havnen, kanaler, historiske huse og
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar