Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

Nyhed: Kulturkalender

 

Kerteminde

Visit Kerteminde
Visit Fyn
Wikipedia
Seværdigheder - attraktioner - oplevelser 

Kerteminde har altid været kendt som byen med de røde tage og for sangen om Amanda. Johannes Larsens Museum og det maritime besøgscenter Fjord & Bælt er endnu en god grund til at lade sin vej gå forbi denne nordøstfynske perle.


Bymiljø
Smalle gader, små huse med røde tage og store, gamle købmandsgårde tiltrækker besøgende i bil, bus og ikke mindst cykel - de får en smuk tur i tilgift. Ved Langebro byder Kertemindes mest berømte kvinde velkommen til byen. Robert Lund-Jensens smukke skulptur af fiskerpigen er blevet et med Kerteminde, fordi den forbindes med den kendte vise: 'Min Amanda'.

I den lille by mærkes historiens vingesus overalt: I den smukke sognekirke fra 1476 der er viet til de søfarendes skytsengel, Sct. Laurentius, ved museet i rådmand Karsten Iversens gård fra 1630, ved den genfundne bybrønd i hovedgaden og i de gamle købmandsgårdes bindingsværk.

Endnu mere vingesus er der over Johannes Larsen Museet. Den smukke villa, hvor fuglenes store kunstner virkede, står stadig, som var maleren blot på træk. På den høje bakke ved siden af kunstmuseet suser det også i vingerne på 'Svanemøllen', og på stranden nedenfor nyder tusindvis af gæster sommerens badedage.


Kerteminde er en moderne handelsby med spændende forretninger, spisesteder og seværdigheder. Der er en egen stemning i de smalle gader og stræder med de farvestrålende små huse og de gamle købmandsgårde eller ved Lillestranden med de små joller og de tjærede skure.

Kerteminde fiskerihavn ligger på den sydlige havnekaj. Kerteminde fik sine købstadsrettigheder i 1413 og fungerede derefter som havneby for Odense. I dag har Fyns største fiskerihavn med fiskeindustri og fiskerøgeri. Fiskeriet er noget ganske særligt for Kerteminde by og havn, og er absolut et besøg værd.

Kerteminde havn er ikke blot en erhvervshavn, en stor moderne lystbådehavn ligger tæt ved byen. Fra Kerteminde Marina har man inden for rækkevidde en uovertruffen sandstrand og rent badevand, fint fiskevand, et hyggeligt købstadsmiljø og en dejlig natur.

Johannes Larsens Museum

På en bakketop med udsigt over Kertemindebugten ligger Johannes Larsens Museum, en fantastisk lille perle med kunstner ægteparrets hjem, udstillingsbygninger, en cafe og en hyggelig have.
I slutningen af 1800-tallet samledes en gruppe fynske malere i Kerteminde. De inspirerede hinanden, lærte af hinanden og dannede venskaber. De malede landbefolkningen, huse, dyr, fugle og naturen.
Derfor lod ægteparret Alhed og Johannes Larsen deres hjem opføre på Møllebakken i årene 1901-02. Hjemmet blev de følgende år samlingsingssted for malere, billedhuggere og der var plads til 16 overnattende gæster. Dette fristed for kunst og kultur satte sit præg på udviklingen af kulturlivet i Danmark igennem årtier.
I 1984 overgik villaen til Kerteminde Museum, der åbnede Johannes Larsen Museet i 1986. Læs videre om Johannes Larsens Museum.
Hjemmeside    - Googlemap

Museet Farvergården
Farvergården er oprindelig en gammel købmandsgård, opført i 1630. Fra 1830 til 1930'erne husede den farverslægten Hinke, hvorefter den i 1937 indrettedes til museum. Museet rummer en bondestue og en borgerstue fra omkring 1850 samt emneudstillinger om barnets verden, fiskeri, håndværk og m.m. Farvergården ligger tæt ved kirken i Langegade og er nem at kende med sin røde farve og sorte bindingsværk. Husk at se indenfor i museumshaven.
Museet Farvergården, Langegade 8, 5300 Kerteminde.
Hjemmeside for Museet Farvergården

Samlingsstuen - Andresens Købmandsgård - var egentlig flere købmandsgårde, men de blev sammenlagt af den driftige købmand Jacob Svitzer i 1835. I 1896 brændte det meste af den sydlige købmandsgård - kun det såkaldte Proviantmagasin blev tilbage med den karakteristiske højstolpebygning, som er opført i slutningen af 1500-tallet. Det er med andre ord et stykke gedigent dansk håndværk med 400 år på bagen.
Hjemmeside for Samlingsstuen

Ladbyskibet
Den arkæologiske afdeling på Kerteminde-egnens museer. Skibsgraven ved Ladby på Nordfyn er en af de få skibsgrave, der er fundet i Danmark. I 1934 blev vikingeskibet fundet sammen med 11 andre mindre grave, som indeholdt forskelligt gravgods. En høvding blev i omkring år 925 gravlagt i sit skib sammen med sine heste, hunde og øvrigt gravgods. Graven er senere blevet plyndret, måske af en konkurrerende stormandsslægt, som har vist sit overherredømme på denne måde. I dag er graven blevet bevaret køligt bag en montre af glas, hvor den ligger som et tavst vidne om svundne tider.
Hjemmeside
Wikipedia


Kerteminde Kirke
Kirken viet til Sct. Laurentius. Treskibet langhus samlet under et vældigt tag. Angives at være opført 1476. Ændret stærkt i 1600-tallet, hvor der tilføjedes hvælv og inventaret blev fornyet. Meget smuk, barok altertavle og prædikestol fra 1676. I sakristiet findes skab og kirkeblok fra middelalderen.

Fjord & Bælt
Et spændende oplevelsescenter for både børn, voksne og den, der ønsker seriøs viden om den forunderlige verden under havets overflade. Her kan man komme tæt på Danmarks eneste ynglende hval og de små hvaler. Desuden marsvin og sæler.
Hjemmeside for Fjord & Bælt


Ladby Skibet er en skibsgrav vikingetidfundet og fundet blev gjort i 1935.   Udstillingen ligger i en gravhøj på en mark, i den oprindelige gravhøj en blev fundet.

Fyns Hoved
Her fra det dramatisk storslåede Fyns Hoved hentede maleren Johannes Larsen mange af sine motiver, bl.a. de meget fine fugletegninger. På klare dage kan man med det blotte øje se Sjælland, Samsø, en stor del af Jylland og naturligvis Fyns nordkyst med Æbelø. Fyns Hoved hænger geologisk og naturmæssigt sammen med Lillestrand. Her er et rigt fugleliv og flere sjældne planter. Denne nordligste tip af Hindsholm er et af fynboernes foretrukne udflugtsmål.

Naturforhold
Kommunen er opdelt af den lange, smalle Kerteminde Fjord og af Kertinge Nor, der adskiller halvøen Hindsholm fra resten af kommunen. Trafikalt forbindes kommunen af en 30 m lang bro, Langebro, i Kerteminde by. Til kommunen hører den fredede næsten skovdækkede moræneø Romsø i Storebælt.

Landskabet syd for fjorden består af en moræneflade, der ud mod Storebælt afgrænses af en stejl klint, den 20 m høje Lundsgård Klint, der har lag af Kertemindemergel. Mellem Kerteminde Fjord og Tårup Strand ligger en randmoræne, der i Svanehøj når 38 m.o.h. Kerteminde by ligger delvis på en udløber herfra. Hindsholm består af lavtliggende moræneflader med mange stejle, 20-30 m høje, rundtoppede enkeltbakker. Halvøens nordlige del er stærkt opsplittet, bl.a. af bugten Lillestrand, der tidligere fortsatte sydpå i den inddæmmede fjordarm Noret.


 

Fyn kaldes også Danmarks Have, fordi her er så mildt, blomstrende og rart. Det gælder ikke mindst i Kerteminde, der er en omkring 1000 år gammel udskibningshavn og fiskerby i vandskellet mellem to verdener: Det fynske ø-rige og den blide fjord på den ene side - det åbne Storebælt, de store have og udlandet på den anden side. Midt mellem fjord og bælt er Kerteminde blevet helt sin egen, en blanding af provinsby og en port mod verden.

Kong Erik af Pommern gav byen status som købstad den 7. december 1413. Byen er fortrinsvis en fiskerby, dog også med en del industri (bl.a. konserves). Søens folk har altid sat deres præg på Kerteminde, men i dag er fiskerne ikke alene på bugten. Man ser også tusindvis af lystbåde, der i løbet af året stævner ind i den store marina.

 

 
Læs om andre byer på FYN
Odense
Svendborg
Fåborg
Assens
Middelfart


 
    Foto: VisitDenmark.dk -

   

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Aug
00:00
Kulturhavn i København
Kulturhavn 2019 fester havnen med hundredvis af kulturoplevelser i alle byens havne . Kom og vær med til festlige oplevelser.
Kulturhavn
Aug
00:00
Cookingfestival CPH
Copenhagen Cookingfestival finder sted 23.-30. august. Nyd bordets glæder og samvær med andre ved de mange arrangementer i København.
CPH Cookingfestival
Aug
17:00
Vandring + vin
Arkens museumsinspektør fortæller om sommerens udendørs udstilling KROPPENS ARENA. Nyd et glas vin med andre deltagere.
Arken Kunstmuseum
Aug
14:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 31/8
Lørdag 31. august kl. 14.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse.
Sep
17:00
Dragør - skipperbyen yderst på Amager -
Søndag 1. september kl. 17.00
Dragør er skipperbyen yderst på Amager med de kendte gulmalede skipperhuse med røde teglstenstage og stråtækte fiskerhuse..
Byvandring rundt på havnen og
Sep
00:00
Golden Days Festival
Golden Days Festival 1989 sætter fokus på "Året 1989", hvad skete der. Jo bl.a. Berlinmuren faldt og Europa blev ét igen. Klik på link og se det store program.
Golden Days Festival
Sep
10:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 14/9
Lørdag 14. september kl. 10.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En
Sep
17:00
Assistens Kirkegården - tusmørketur - 25/9
Onsdag 25. september kl. 17.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Oct
09:45
Metroens hovedkvarter - god oplevelse - 9/9
Onsdag 9. oktober kl. 9.45
Metroselskabets administration og værksted ligger på Metrovej 3. Her overvåges hele Metronettet og værkstederne hvor togene repareres og klargøres. Kom m
Oct
17:00
Bondebyen + dagens ret - 7/10- FØRST PÅ SEPTEMBER
Onsdag 9. oktober kl. 17.00
Det begyndte med Bondebyen og kirken for 800 år siden. I 1766 kom Kongevejen til og i 1863 kom jernbanen til Lyngby.
Byvandring hør om kirken, møllerne
Kulturens Venner
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar