Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

Nyhed: Kulturkalender

 
Fredericia
- seværdigheder
- musik og teater
- web oplevelser

- overnatning
Fredericia.dk - kommunens website
Visit Lillebælt - for Fredericia og Middelfart
Wikipedia - om Fredericia
Det sker i Fredericia - Kulturkalender
Seværdigheder - attraktioner - oplevelser 

Med udsigt til Lillebæltsbroerne og direkte ned til Lillebælt ligger den gamle fæstningsby Fredericia.
På halvøen mellem Vejle Fjord og Kolding Fjord ligger store rekreative naturområder med skove, dalsænkninger og en smuk kyststrækning, der indbyder til ture ud i naturen.
Fredericia blev oprindelig grundlagt som en militær fæstning, hvilket man fornemmer når man lægger vejen forbi den historiske by.
Gaderne ligger vinkelrette på hinanden (som på et skakbræt) og det historiske centrum omkranses af Europas mest velbevarede voldanlæg fra 1600-tallet. De mange bastioner minder om en tid, hvor det var nødvendigt at holde fjenden ude.
Når man kommer gennem Prinsens Port står skupturen Landssoldaten som svinger sin bøgegren over hovedet. Skulpturen er skabt af Vilhelm Bissen. Den videre rundtur i byen kan ses nedenfor.
I dag fremstår voldene med sine mange gangstier som et smukt naturområde.
Fredericia er kirkernes by, da der findes flere forskellige religioner og deres flotte kirker.
Bridgewalking - tag en tur øverst på Lillebæltsbroen.
► Kom til Fredericia - et døgns tid eller mere.
Her findes hoteller, Danhostel og privat værelsesudlejning

Fredericia Turistbureau - er flyttet ind på Biblioteket.
Prinsessegade 27. 
Information om Fredericia, Lillebælt, bestilling af guidede ture, overnatning m.v.
Og så kan du låne rejsebøger på Biblioteket. 
Telefon 72 10 68 00

Lidt historie
Fredericia blev anlagt af Frederik III i midten af 1600-tallet og blev straks købstad i 1650. Byens navn var oprindelig Frederiksodde, men i 1664 blev byens navn ændret til Fredericia. Byplanen var retvinlede gader som på et skakbræt, som var praktisk i en belejringstilstand.
Det var vanskeligt for Frederik III at få befolket byen, men den efterfølgende konge Christian 5. gav religionsfrihed og asylret, og derfor flyttede jøder, katolikker og hugonotter (protestanter) ind i centrum af Fredericia.
I 300 år lå byen inden for sine volde, og først i 1909 blev det muligt at bygge uden for voldene, da byens militære betydning var væk. Det historiske centrum med kirker og andre gamle bygninger vidner om byens flotte historie.

Kirker i Fredericia
Fredericia har flere smukke kirker som afspejler 900 års historie: Fra de første middelalderkirker i 1100-1200 tallet over 1600-1700-tallets bykirker til den nyeste Lyng Kirke, som blev indviet i 1994.
En rundtur blandt Fredericia-egnens 18 kirker byder bl.a. på skønne kalkmalerier, farvestrålende glasmalerier og inventar fra det overvældende barokke til det enkle og funktionalistiske.

Trinitatis Kirke i Kongensgade blev opført i 1689. Kirken har ingen tårn, da der ikke måtte være høje bygninger i Fredericia indenfor voldene, så havde fjendens soldater jo noget at skyde til måls efter.
På Trinitatis Kirkegård findes en fællesgrav for faldne soldater i den Slesvig-Holstenske krig 1848-50. Der var udfald den 6. juli 1849 og herved mistede 500 soldater livet, heriblandt også general Rye. Ved fællesgraven ses Bissens relief To soldater begraver en falden kammerat.
Trinitatis Kirke hjemmeside
Wikipedia - om Trinitatis Kirke

Reformerte Kirke er en barokkirke fra 1735, den blev opført for den reformerte menighed i Fredericia. Kirken har valmtag med sorte, glaserede teglsten. Over vestportalen ses Christian 6. og dronning Sophie Magdalenes monogrammer.
Den reformerte lære, som de evangeliske protestanter Ulrich Zwingli Jean Calvin indførte, danner stadig grundlag for menighedens daglige virke. Kirken har fornyet sig gennem århundrederne og nutidens menighed har rod i traditionerne.
Fredericias historie - om kirken
Wikipedia - om Reformert Kirke

Skt. Knuds Kirke
Den romersk katolsk kirke blev etableret i Fredericia i 1650 og menigheden opførte den første kirke i Sjællandsgade (1687). Denne kirke blev dog nedrevet og en ny kirke opført i 1767. Dette byggeri blev muliggjort efter en arv fra frøken Susanne Bianco som døde i Tyskland. Hun var tidligere medlem af menigheden i Fredericia og skænkede sin formue til byggeriet.
Den katolske menighed fik i 1865 lov til at bygge et kirketårn med 2 klokker. Det er den eneste kirke indenfor voldene med et rigtigt kirketårn.
Den katolske Skt. Knuds Skole ligger ved siden af kirken.
Hjemmeside

Sct. Michalis Kirke
Oprindelig den tyske kirke, som hovedsalig var tysktalende garnison. Efter en brand i 1955, blev kirken genopbygget og fik sit nuværende udseende. Bør opleves.   
Sct. Michalis Kirke - hjemmeside
Læs videre på Wikipedia 

Synagoge
Der var en synagoge i Riddergade i Fredericia indtil 1902, da den sidste gudstjeneste blev afholdt.
Da jøder fik almindelig borgerrettigheder i Danmark, flyttede mange jøder fra byen og synagogen blev nedlagt.
Den jødiske begravelsespladsen har cirka 550 gravsteder er den største begravelsesplads udenfor Købehavn.
Den sidste begravelse fandt sted i 1910. Kirkegården er istandsat i 1993 og er nu fredet. De sirlige hebræiske indskrifter ses stadig på gravstenene. Det er værd at kikke inden for på den mosaiske kirkegård.
Fredericia historie - læs mere her

Skulpturparken "Livets træ"
Ved Fredericias Vold ligger skulpturparken Livets Træ. Det er kunstnere fra Fredericias nordiske venskabsbyer i Norge, Sverige og Finland, som sammen med lokale kunstnere, forvandlede 5 elmetræer til spændende kunstværker, som er inspireret af den nordiske mytologi. Her møder vi bl.a. Odin, Freja og Fenrisulven samt andre figurer fra den nordiske og europæiske mytologi.
I sommeren 1999 blev skulpturparken udvidet med yderligere 6 kunstværker med udgangspunkt i europæiske mytologier, sagn og legender. Skulpturerne er skabt af kunstnere fra Fredericia, England og Norge.
Hjemmeside

Musik og teater

Fredericia har et aktivt musik-, teater- og cafeliv. 
Fredericia Teater er Danmarks eneste musicalakademi, hvilket præger byens musik- og teaterliv. De sidste års populære forestillinger er bl.a. "The Prince of Egypt" - Shubidua - Tarzan - The Beatles : She loves you - premiere i 2019. 
Bruunske Pakhus - er byens livescene med et bredt program med livemusik.
Tøjhuset - det nye spillested i Fredericia. Rytmisk og klassisk musik.

Fredericia Museerne består af flere steder, der belyser byens historie.
Klik videre til hjemmeside og læs mere.
Bymuseet: Om områdets militære, religiøse og erhvervsmæssige udvikling. Fra 1650 og til nutiden.
Fredericia Vold: Det store for prægtige voldanlæg som omgiver Fredericia.
Kringsminde: Den flotte gård med bindingsværk og stråtag er fra omkring år 1700. I 1975 købte Fredericia Kommune gården og den blev fredet i 1982.
Bunkermuseet: Et af de cirka 5.800 beskyttelsesrum, som i årene 1944-1945 blev opført i de større byer til beskyttelse af civilbefolkningen.
Krudtmagasinet: Opført i 1857 til afløsning af et tidligere krudtmagasin.
Gammelby Mølle: Den ældre mølle brændte mølle, og den nuværende mølle blev opført.
Gammelby Møllevej 62, Pjedsted.

Sejlads i Lillebælt
En rundfart på Lillebælt med skibet Tenna II kan også anbefales. Fra vandet kan man se Fredericias kyststrækning bugte sig og fornemme bæltets ro. Fra toppen af Det Hvide Vandtårn på Prins Georgs bastion kan man se Fredericia fra en helt ny vinkel. Byens karakteristiske, snorlige konstruktion kommer til sin fulde ret, når man befinder sig næsten 45 meter over havoverfladen.
Hjemmeside for Tenna2

Madsbyparken er Madsby Legepark, Den historiske Miniby og Fredericia Idrætscenter.
Madsbyparken er et af Fredericias smukkeste områder. Et stort grønt areal i det vestlige Fredericia på ca. 80 ha.,som indeholder: 
Fredericia Idrætscenter: Et stort udbud af sjove og udfordrende aktiviteter til alle.  300 m2 med alt i trænings- og sportsudstyr. Seks moderne idrætshaller, hvor der er mulighed for at spille fodbold, badminton, volleyball, bordtennis m.v. En svømmehal og et tropisk badeland med en vandrutsjebane. Et bowling- og keglecenter med 10 moderne bowlingbaner og meget mere.
Madsby Legepark: Et tilbud til hele familien, med fri adgang hele året. 350.000 årlige gæster fortæller om succesen.
Der er fri adgang til Legeparken hele året og sommer ​bådudlejningen, minigolf mv.
Madsbytoget, der kører mellem alle faciliteterne i Madsbyparken. Du finder også en stor dyreafdeling med bl.a. fugle i en indendørs og udendørs voiliere, indhegninger med geder, får, heste, æsler, kaniner, og køer.
Den Historiske Miniby - viser Fredericia købstad i 1849 med de lige gader, og lave huse omkranset af en grøn vold. Alt - huse, gader, voldanlægget og byens areal - er genskabt i størrelsesforholdet 1:10 så præcist som muligt. Der er omkring 750 huse i Minibyen i dag. Frivillige seniorer bygger og holder Minibyen vedlige og fortæller historier om husene og livet for borgerne anno 1849.
I 1983 besluttede Fredericia kommune at opføre Den Historiske Miniby. I respekt for det sejrrige udfald den 6. juli 1849 besluttede byrådet, at Den Historiske Miniby skulle afspejle Fredericia købstad i dette år.


Fredericiaweb
Klik dig frem til spændende læsning
Dannevanghesteri: Udlejning og prøveridning og B&B Værelsesudlejning
Lillebælt Waters: Formidler sejlture, fisketure, hjortevandring, baggårdsvandring m.v.
Lokalhistorie: Om Fredericia og omegn.
Det Bruunske Pakhus: Musik m.v.
FC Fredericia: Byens fodboldhold spiller i 1.division
Kanalbyen: Ny bydel med 1.200 boliger og 2800 arbejdspladser 
Realdania - støtter den nye kanalby mellem Fredericias historiske bymidte og Lillebælt.
Beboelse og arbejdspladser.
Fredericia Dagblad: Nyheder om byen og oplandet
Fredericia Golfklub - god motion og venskaber
Kulturnatten i Fredericia - oplevelser for alle aldre
Trekantområdets festuge - sidste uge i august 
Danhostel Fredericia - overnatning for hele familien
Danmarkshistorien - byens historie kort fortalt
Ladies Mudrace - kvindeløb med udfordringer
Interactive Map - for Fredericia
Boatshow - en årlig bådudstilling i Fredericia


Overnatning
Ophold i byen er ikke noget problem.
Best Western Plus Fredericia
118 værelser - Vestre Ringvej 96
Hotel Postgården 
Oldenborggade 4. Fredericia
Hotel Gammelhavn
Gothersgade 40. Fredericia
Trinity Hotel
Gl. Færgevej 20. Snoghøj. Fredericia
Hotel Medio 
Kolding Landevej 6. Fredericia

Fuglsangcentret Hotel
Søndermarksvej 150. Fredericia
Danhostel Fredericia
Vestre Ringvej 98. Fredericia.
Airbnb - private værelser 
JL-ejendomme
Ledige værelser til private og håndværkere

 


 
Læs om andre jyske byer
Kolding
Vejle
Horsens
Esbjerg

  

 

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Aug
00:00
Kulturhavn i København
Kulturhavn 2019 fester havnen med hundredvis af kulturoplevelser i alle byens havne . Kom og vær med til festlige oplevelser.
Kulturhavn
Aug
00:00
Cookingfestival CPH
Copenhagen Cookingfestival finder sted 23.-30. august. Nyd bordets glæder og samvær med andre ved de mange arrangementer i København.
CPH Cookingfestival
Aug
17:00
Vandring + vin
Arkens museumsinspektør fortæller om sommerens udendørs udstilling KROPPENS ARENA. Nyd et glas vin med andre deltagere.
Arken Kunstmuseum
Aug
14:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 31/8
Lørdag 31. august kl. 14.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse.
Sep
17:00
Dragør - skipperbyen yderst på Amager -
Søndag 1. september kl. 17.00
Dragør er skipperbyen yderst på Amager med de kendte gulmalede skipperhuse med røde teglstenstage og stråtækte fiskerhuse..
Byvandring rundt på havnen og
Sep
00:00
Golden Days Festival
Golden Days Festival 1989 sætter fokus på "Året 1989", hvad skete der. Jo bl.a. Berlinmuren faldt og Europa blev ét igen. Klik på link og se det store program.
Golden Days Festival
Sep
10:00
Christianshavn 400 år - fødselsdagstur 14/9
Lørdag 14. september kl. 10.00
Christianshavn blev grundlagt af Christian 4. i 1618 og det er nu 400 år siden. Christianshavn er aldrig brændt, så her finder vi oprindelige gader og huse. En
Sep
17:00
Assistens Kirkegården - tusmørketur - 25/9
Onsdag 25. september kl. 17.00
Københavnerne har begravet deres døde på Assistens Kirkegården i 260 år og det er begravet flere hundrede kulturpersonligheder, som nu er kulturminder.
Oct
09:45
Metroens hovedkvarter - god oplevelse - 9/9
Onsdag 9. oktober kl. 9.45
Metroselskabets administration og værksted ligger på Metrovej 3. Her overvåges hele Metronettet og værkstederne hvor togene repareres og klargøres. Kom m
Oct
17:00
Bondebyen + dagens ret - 7/10- FØRST PÅ SEPTEMBER
Onsdag 9. oktober kl. 17.00
Det begyndte med Bondebyen og kirken for 800 år siden. I 1766 kom Kongevejen til og i 1863 kom jernbanen til Lyngby.
Byvandring hør om kirken, møllerne
Kulturens Venner
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar