Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder


 
Kulturkalender
Kulturens Venner ApS
Off. reg. CVR 29 42 33 69
Om Kulturens Venner
Private grupper
Send en mail. Hurtigt svar. 
Dragør
Store Magleby
Transport
Havnen
Museerne
Dragør Kommune - kommuens hjemmeside
Visit Dragør - turistinformation
 
Seværdigheder - attraktioner - oplevelser

Online guide Dragør
Længst ude på Amager ligger kulturperlen Dragør, som tiltrækkes af mange tusinde besøgende hvert år.
Dragør kan fremvise et hyggeligt havnemiljø og den seværdige, gamle by med toppede brosten og gulkalkede huse.
Husene i den gamle by fra 1700-tallet og de fleste er fredet. 

I Store Magleby boede Amagerbønderne siden 1500-tallets begyndelse. De dyrkede jordene om sommeren og fiskede om vinteren.
I 1600- og 1700-tallet havde Dragørskipperne store sejlskbe på verdenshavene. Det bragte rigdom med sig hjem og derfor opførte skipperne de kendte 2 etagers skipperhuse.
De ikke så velhavende fiskere byggede mindre stråtægte huse. De fleste huse er kalket i den varme gule farve, også kaldet for Skagensgul. Størtedelen af husene er bygget ca. 1750-1850.

Dragør var i middelalderen en del af Skånemarkedet og hjemsted for et stort, årligt sildefiskeri. Silden forsvandt, men med sin beliggenhed mellem København og Østersøen kom byen i 1700- og 1800-tallet til at spille en ledende rolle i sejlskibsfarten med væsentlige indtægter fra lodseri, bjergning og vævning.
Artikel om byvandring i Dragør.

Transport
Bus 350S kører fra Nørreport Station og Kongens Nytorv til Stationspladsen i Dragør.
Mange parkeringspladser på havnen. Kør ad Strandlinien og Færgevej.
Amagerbanen kørte fra 1907 til 1975 og banen ophørte da sporene gik hen over lufthavnen arealer for udvidelse. 
Googlemap.

Dragør Havn
Engang kørte bilerne til Dragør Havnn og de sejlede over til Limhamn i Skåne. Nu parkerer man ved havnen og går op langs havnekajen.
Her ligger Museumsskibet  K571, Lodstårnet, Dragør Museum, Lodsmuseet og Dragør Turistbureau.
Foran dig ligger den gamle by til venstre og Dragør Badehotel. Der er sikkert kø foran isbutikken og et mange mennesker overalt.   

I middelalderen var Østersøen fuld af sild, som blev fanget, tørret og solgt til Hanseaterne. Deraf opstod sildemarkeder i Falsterbo (Skåne) og i Dragør.
I 1600- og 1700-tallet havde skibsrederne store sejlskibe på verdenshavene. Det gav rigdom hjemme i Dragør.
Siden middelalderen har der været overfart til Skåne. Større skibe blev indsat gennem århundrederne og i 1960 kom regulær færgefart Dragør til Limhamn. Så kom Øresundsbroen og Dragør Havn døde lidt hen.

Nu er Dragør havn en populær fritidshavn med lystsejlere, restauranter, Dragør Badehotel, caféer og isboder. Her finder vi Dragør Museum og Danmarks Lodsmuseum.
Flere spisesteder bl.a. Cafe Espersen - se alle Dragør  spisesteder her.

De sydlige provinser i Skåne tilhørte Danmark gennem 500 år. Der har derfor været skibsforbindelse fra Dragør til Limhamn. I 1800-tallet kom en egentlig færgeforbindelse med større og større skibe gennem tiden. Med Øresundsforbindelsen i 2003 lukkede færgefarten over Øresund. 

Museum Amager.dk - er samleside for 5 museer/opelevelser i Dragør Kommune. Også fortælling om Amagers særprægede historie, ringridning m.v.

Amager Museet - ligger i Store Magleby. Museet består af to firlængede gårde, erhvervet i 1921 og 1973.
St. Magleby også kendt som ”Hollænderbyen” på grund af de nederlandske (hollandske) indvandrere, der kom til Amager i 1500-tallet. De bevarede deres sprog og skikke helt op i 1800-tallet.
Amager Museumsforening indsamler og bevarer genstande, der belyser Amagers kulturhistorie.

Mølsted Museum - er beliggende i hjerter af Dragør gamle by. Museet er indrettet i det atelier som marinemaleren Christian Mølsted (1862-1930) arbejdede i det meste af sit liv. Klik her på linket og få en spændende beretning.

Dragør Museum - viser søfart, fiskeri, kapervæsen og gåseavl, som er en del af Dragørs særprægede historie, og den fortælles på Dragør Museum i et af byens ældste huse fra 1753. Man kan bl.a. se interiør fra byens gamle skipperhuse og finurlige ting, som byens sømænd har hjembragt fra fjerne egne gennem århundreder.

Danmarks Lodsmuseum - Danmarks Lodsmuseum viser den gamle lodsstation på Dragør havn, som den så ud i 1984 ved Dragør Lodseri's 300 års jubilæum. Lodsstationen viser, hvordan lodserne arbejdede, og alle genstandene er autentiske. Aktiviteter og udstillinger.


Kutteren Elisabeth K 571 - er sejlende Danmarkshistorie - kutteren ligger til kaj i Dragør Gl. Havn og er et af de få kendte tilbageværende skibe i Danmark, som deltog i transporten af flygtninge fra det besatte Danmark til det neutrale Sverige i oktober 1943. Det skønnes, at omkring 700 jødiske flygtninge kom til Sverige fra Dragør. 

Dragørfort, kystfort syd for Dragør Havn, opført 1910-15 som et led i udbygningen af Københavns sø-befæstning. Dets opgave var især at spærre den sydlige indsejling til København; det var indtil år 2000 i brug som kystfort og kystradarstation. Dragør Kommune har stor interesse i området, som ligger særdeles attraktivt mellem havnen og strandengene syd herfor.

Gåserepublikken er en forening af Dragørborgere, som har gæs gående på græs. For årtier siden havde Dragør husene deres gæs, som gik på græs om morgenen og hjem om aftenen.

Oplev andre sjællandske byer
Køge
Roskilde
Næstved
Vordingborg

 
 

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar