Kunst, teater, museer og oplevelser
Kulturens Venner ApS
CVR 29 42 33 69
oplevkultur@gmail.com
Læs mere her 

Nørrebro temature

 
 

Arbejderdemonstration 1871
Bestil en guide
Byvandringer på Nørrebro for større eller mindre grupper.
Spørg Kulturens Venner - vi har gode guider.
Læs mere om grupper

Mail: oplevkultur@gmail.com
Tlf. 23 74 05 17
Nørrebro temature
Nørrebrogade og Vesterbro opstod som arbejderbydele efter 1850, da en gryende industrialisering begyndte. Hver en kvadratmeter jord skulle bruges til beboelse og derfor byggede man tæt og lejlighederne var små.
Ofte lå der 3-5 baggårdsejendomme med korridorlejligheder. En korridor eller gang ned gennem etagen og lejligheder på hver side. Hver lejlighed mellvar måske på 32 kvadratmeter. Ofte boede der 100 mennesker i hver ejendom.
Der var ca. 7 meter mellem husene og her skulle der være plads til lokummer, affald og legende børn. Snavset usundt og rotter.
Ofte lå der små industri i baggårde, så det gav også forurening. Små jernstøberier, værksteder m.v.
Der var usunde arbejderboliger frem til efter Anden Verdenskrig. I 1970' og 1980'erne begyndte en renovering af ejendomme. Lejligheder blev lagt sammen og lejligheder fik bad og toilet.
Baggårde er sammenlagte med plads til lys og luft samt cykler, affaldsøer, borde og bænke til hygge og meget mere til.
Nutiden er Nørrebro blevet etnisk med mere end 50 nationaliteter. Forretningslivet er et utal af kebab buikker og restauranter, butikker med juveller, arabiske klædedragter og meget mere.
Det er nu trendy at bo på Nørrebro. Store lejligheder, grønne baggårde og cafelivet trives.
Tag med på en Nørrebro byvandring - se nedenfor
Klassisk Nørrebro byvandring 
Mødested hjørnet af Jagtvej og Jægersborggade.
Jægersborggade har mange trendy og sjove butikker - grødbutik, gallerier, Michelin Restaurant, vinylplader og meget. Her boede Dagmar Overbye, Nørrebroparken og Søllerødgade skete der en bombesprængning i 1992.
Videre ad Nørrebrogade, Jagtvej 69, Assistens Kirkegården, Barbermaleren, hypnosemordene (rodmord i 1969),  Blågårds Plads og meget mere.
På Blågårds Plads lå engang et slot med blåglasseret tegl, senere Blågårds Seminarium, jernstøberi og i nutiden ser vi Kaj Nielsens 18 arbejder skulpturer.
Mange sjove og spændende historier undervejs på denne tur.

Næste ture:
Torsdag 23. august kl. 11.00 - klik for tilmelding
Mandag 24. september kl. 17.00
Pris 100 kr. for omvisning - varer 2 timer inkl. hyggekvarter.
Guiden medbringer kaffe, kage m.v. som vi nyder på Assistens Kirkegården.
Assistens Kirkegården
Assistens Kirkegården - ligger på Nørrebro og er en af de få grønne åndehuller på stenbroen. Storbyen manglede begravelsesplads og derfor kom Assistens Kirkegården til i 1761. Her hviler flere hundrede kulturpersonligheder. Tag med på en kulturvandring og hør om 25 kulturpersonligheder og deres samtid.
Læs mere om Assistens Kirkegården 
Næste omvisninger
tirsdag 4. sept. kl. 18.00  og
tirsdag 9. okt. kl. 17.00.

Pris 100 kr. for 2 timers tur inkl. hyggekvarter og guiden medbringer eftermAiddagskaffen og kage.
Arbejdermuseet
Arbejdermuseet i Rømersgade er indrettet i Folkets Hus fra 1896. I det tidligere Folkets Hus blev afholdt mange faglige møder, fester og andre sammenkomster.
I 1982 var der ikke rigtig brug for huset mere, det havde overlevet sig selv. Derfor blev huset lukket som Folkets Hus og omdannet til Arbejdermuseum. Her er udstillinger om arbejderdamilier fra 1890'erne, 1930'erne og 1950'erne.
Kulturens Venner afholder regelmæssig omvisninger i Folkets Hus, kan evt. kombineres med byvandring på Nørrebro.
Læs mere om Arbejdermuseet omvisning
Arbejdermuseets hjemmeside
Kriminaltur
I nutiden virker Nørrrebro fredelig og livet leves som det altid har gjort.
Men der har været alvorlige kriminalsager som er efterforsket og løst, der er f.eks. Dagny Overbye - Danmarks støste seriemorder, so boede i Jægersborggade og hypnosemordene på Nørrebrogade. 
Tag med en pensioneret politimand på rundtur på Nørrebro.
Der er mange gode kriminalhistorier.

Kom med på byvandring og oplev Nørrebro fra en ny vinkel, når en pensioneret politibetjent tager dig med ud i byrummet og lader gaderne være kulisser til fortællinger fra fortiden. Byvandringen er en blanding af kriminalsager, politiets historie, bydelens historie og betjentens egne erindringer – alt sammen med udgangspunkt i Nørrebro.

Byvandringen starter og slutter foran Politimuseet, og vejret bliver selvfølgelig fremragende. Efterfølgende er man velkommen til at besøge museet. Entré er inkluderet i prisen.

 
Den jødiske begravelsesplads i Møllegade

Begravelsespladsen i Møllegade på Nørrebro er ikke længere i brug. Den sidste begravelse fandt sted i 1967 og gravene bevares.
Jødiske grave sløjfes aldrig og de døde får lov at hvile i fred til evig tid. 
Begravelsespldsen er Danmarks ældste og den har gennemgået en renovering og istandsættelse, der gør det muligt at åbne for offentlig adgang. Bestil gerne en guidet omvisning.

Cykeltur i brokvartererne 
København er en god cykelby og nemt at komme rundt.
En cykeltur i brokvartererne giver mulighed for at se og opleve flere seværdigheder.
Cykeltur gennem Østerbro, Nørrebro og Vesterbro. Turen giver indblik i Københavns udvikling efter 1850, hvor voldene blev nedrevet og brokvartererne opstod.
Turen begynder på Rådhuspladsen, videre ad Vesterbrogade, Istedgade, og Frederiksberg Alle. Videre tur på Nørrebro: Jagtvej, Runddelen, Blågårds Plads, Søerne, Kartoffelrækkerne, Østerbrogade og turen slutter på Trianglen. Stop undervejs.
Guiden fortæller undervejs og der er tid til en kaffepause.
 
Ydre Nørrebro

 

 

  Foto: Kulturens Venner - copyright
 

Nyhedsbrev
Modtag sidste nytKulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Tlf. 23 74 05 17