Opret gratis profil nu.  Læs mere

Bondebyen
Kongens Lyngby

Mangler du en guide til byvandring eller omvisning.
Spørg Kulturens Venner - vi har gode guider.
Send en mail

Bondebyen: Bestil en privat omvisning i Bondebyen, den varer lidt over en time. Send en mail og hør nærmere. 

Læs om Kgs. Lyngby her
Bestil en guide - til en byvandring i Bondebyen eller Lyngby. Byvandring langs Lyngby Hovedgade, Likørstræde, Jernbanepladsen, Rådhuspladsen, Møllerne, kirken og Bondebyen.

Det første Lyngby opstod for 1000 år siden på bakken ovenfor kirken. Her lå gårde og mindre huse og landsbyen voksede gennem århundrederne.
Efter 1770 skete udskiftningen, hvor gårdene flyttede ud til deres marker.
I 1766 kom Kongevejen og ind i 1800-tallet fortsatte udviklingen langs Lyngby Hovedgade. Her kom butikker og mindre industrier.
Takket være denne udvikling blev landsbyen bevaret og allerede omkring 1890 talte man om Bondebyen - til forskel for selve Kgs. Lyngby.
Møllerne: Vandet i Lyngby Sø drev møllerne i Lyngby Hovedgade og møllerne langs med Mølleåen. Det er en pragfuld gåtur langs Mølleåen med de gamle mølleanlæg som Strandmøllen, Brede og Rådvad.

Bondebyen - her kan du se, hvordan en dansk landsby så ud for 100-200 år siden.
I Lyngby Kirkestræde 12 ligger den fredede  præstegård. Bygningen på hjørnet af Lyngby Kirkestræde og Åstræde var  sognerådsbygning frem til 1941, da det nye rådhus blev taget i brug.
Gl. Lundtoftevej fører op i Bondebyen.
Bondebyens huse er flot renoverede med stråtag og hvidkalket bindinsværk, således at Bondebyen er en af de bedst bevarede landsbyer nord for København.
Høstvej 4 ligger det gamle lyststed Wilhelminelyst (ca. 1790), som var Gyrithe Lembkes barndomshjem. Over for ligger de tidlige ældreboliger fra 1914 og Høstvej 1 den tidligere rytterskole anno 1714 og 1904 - bygningen er senere blevet brugt til posefabrik.  
Peder Lundsvej 2 - 4 - 6 er smukke huse ca. 1850.
På Peter Lundsvej 8 ligger Lindegården, den bedst bevarede af Lyngbys gamle gårde. De ældste dele er fra midten af 1700-tallet og ellers bygget til flere gange i 1800-tallet.
Lindegården er nu selvejende som kulturstedet Lindegården.
Foran gården lå engang Bondebyens gadekær, som nu forsøges etableret igen.
På modsatte side er der nu liv den gamle købmandsbutik, som nu er opstået som spisestedet Frk. Friis. Her fås bl.a. dagens ret, sandwiches, vin, øl, kaffe og meget mere.
På Gammel Lundtoftevej 31 ligger "Støvlet-Kathrines Hus". Det siges at Støvlet Kathrine har boet her, men det passer næppe. Støvlet Kathrine døde hun i 1805, mens huset først er opført i 1808.
Gå videre ad Asylgade med en række fine huse med bindingsværk og stråtag. Rundt om hjørnet i Nørregade ligger Georg Russers hus.
I Asylgade 3 ligger "Asylet" som er Bondebyens Børnehave. I midten af 1800-tallet var et asyl vuggestue og børnehave for kvinder udearbejdende kvinder.
Oplev en byvandring i Bondebyen.


Lindegården er nu blevet til den det selvejende
Kulturstedet LindegårdenEt kik ind på Lindegårdens gårdsplads


"Støvlet Katrines Hus" i Bondebyen


Den tidligere Bondebyens skoleBondebyens købmandsbutik er nu
spisestedet Frk Friis

 

Læs mere her
Wikipedia - om Kgs. Lyngby
Wikipedia - om Bondebyen
Wikipedia - om Lyngby Kirke
Wikipedia - om Lyngby Station
Lyngby Hovedgade
Lyngby Storcenter
Lyngby Kulturhus

 

 

 

  Foto: Kulturens Venner - copyright

 

Nyhedsbrev
Modtag sidste nytKulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail