Opret gratis profil nu
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder


 
 
Ordrupgaard 2014
Dramaet i Arles - van Gogh og Gaugain
 
Ordrupgård Kunstmuseum
Vilvordevej 110, 2920 Charottenlund, Tlf. 39 64 10 05
Ordrupgaard hjemmeside

Læs mere om Ordrupgaard nederst på denne side


 
Carl Larsson - 25. september 2014 - 8. februar 2015
Carl Larsson (1853-1919) er Sveriges mest kendte og populære maler både i og udenfor Sverige. Hans glade og farverige billeder fascinerer både voksne og børn.
Udstillingen på Ordrupgaard hedder Det gode liv fortæller historien om maleren, der åbnede sit hjem via kunsten og skabte en nordisk livsideal, som stadig gælder den dag idag.
Carl Larsson levede på samme tid som Krøyer og andre populære malere.
Carl Larsson og hans hustru Karin havde deres hjem Lille Hyttenäs i  Dalarne, som er et landskab i det centrale Sverige op mod Norge.
Deres hjem var et total kunstværk, hvor arkitektur, indretning og kunst gik op i en højere enhed. Også familiens hjemmesyede tøj gik op i en højere enhed.
Udstillingen Det gode liv tiltrækker mange besøgende, og den er absolut værd at opleve.
 
Mary Cassatt er en amerikansk-fransk impressionist, som levede fra 1844 til 1926. Dvs. hun levede samtidig med kunstens udvikling fra forfinet kunst (Eckersberg) over social realisme, impressionisme og ekspressionisme.
Kunstens mekka var Paris og derfor var Mary Cassatt allerede som barn i Paris, hvor hun var venner med Degas, Pissarro og andre samtidige kunstnere.
Ordrupgaard har i disse år fokus på kvindelige impressionister og har tidligere afholdt en udstilling med Berthe Mosrisot.
Ordrupgaard ligger i smukke omgivelser ved Jægersborg Dyrehave nord for København. Museet rummer en af Nordeuropas største samlinger af dansk og fransk kunst fra cirka 1850-1920.
Det var etatsråd Wilhelm Hansen og hustru Henny som skabte Ordrupgaard i årene 1918-1920. Ordrupgaard åbnede som statsligt museum i 1953.
Dansk kunst er repræsenteret ved bl.a. Eckersberg, Lundbye, Hammerhøi, Philipsen og andre.
Fransk kunst er bl.a. repræsenteret ved Sisley, Monet, Pissaro, Renoir og andre.
Læs mere om Ordrupgaard på Wikipedia

Arles
I Sydfrankrig ligger byen Arles som en smuk og seværdig by at besøge. Rejseartikel om Arles.
Arles var en vigtig by i Romerriget, fra den tid finder vi en stor og flot arena, hvor der stadig hver sommer afholdes tyrefægtninger.
I Arles boede maleren Vincent van Gogh i sit berømte gule hus. Kendt er også van Goghs billede af vippebroen udenfor Arles.

Van Gogh og Gaugain
Van Gogh havde flere gange amodet Gaugain om at komme til Arles for at besøge ham. Van Gogh håbede på et venskab mellem de to. Som forberedelse havde van Gogh malet sit hus i gul farve og havde købt to senge. De to kunstnere levede og arbejdede intenst sammen i 9 uger.
Gauguin ankom til Arles den 23. oktober 1888. I løbet af november malede de to kunstnere sammen og skabte herved nogle af kunsthistoriens største værker. Men Gauguin var arrogant og dominerende, som ofte frustrerede Van Gogh. De skændtes voldsomt om kunst og van Gogh følte en stigende frygt for, at Gauguin skulle svigte ham.
Han frustationer førte til den berømte hændelse, at han skar en flig af sit øre med en barberkniv. Gaugain forbandt hans sår og havde leveret en pakke med øret til et bordel.
Politiet fandt den bevidstløse van Gogh den næste dag og blev bragt til hospitalet. Den lokale avis rapporterede, at van Gogh havde givet øre til en prostitueret med en instruktion til at vogte det omhyggeligt.
Gauguin forlod Arles og så aldrig Van Gogh igen.
Van Gogh fik det bedre på hospitalet og vendte tilbage til Det Gule Hus ved begyndelsen af ??januar. Det var dog ikke helt godt, men den følgende måned flyttede mellem hospital og hjem, han led af hallucinationer og vrangforestillinger.
Hændelsen december 1888 er beskrevet i bøger af flere forfattere.

Ordrupgaard satser en ny stor og flot udstilling, som de har gjort så mange gange før.

 

 

  
 

Nyhedsbrev
Din mailadresse her under:
og glæd dig til invitationer,
gode tilbud og nyheder

 


Kulturkalender
Kulturens Venner ApS
CVR: 29 42 33 69
Send en mail - hurtigt svar