Hillerød |
Hillerød.dk - kommunens website
Visit Hillerød - turistinformation
Wikipedia - om Hillerød
Seværdigheder - attraktioner - oplevelser
Historisk
Hillerød ligger i hjertet af nationalparken Kongernes Nordsjælland. Et fantastisk og flot område med skove, søer, 3 slotte og herregårde.
Hillerød blev kongernes foretrukne ferieby gennem 400 år. Man anlagde slotte og der blev anlagt en kongevej fra København til Hillerød. Kongerne jagede dyrevildtet i Gribskov og holdt jagtselskaber på slottene.
Christian 4. byggede Frederiksborg Slot og mange handels- og tjenestefolk flyttede til byen, som efterhånden voksede til og blev til en købstad.
I 1400-tallet ryddede man skovene for at skaffe plads byer og landbrug. Deraf endelsen på -rød
Nutiden
Hillerød Kommune rummer cirka 48.000 indbyggere, heraf cirka 32.000 i Hillerød by. Kommunen strækker sig ud til Esrum Sø og Arresø. Mod syd ligger den flotte Store Dyrehave.
Det er populært at bo i smukke omgivelser i Nordsjælland. Der er S-tog til Hillerød hvert 10 minut og motorveje på hver side af byen. Der er gratis parkering flere steder.
Hillerød ligger smukt med udsigt til Slotssøen og Frederiksborg Slot. Den bedste udsigt til slottet fås fra Torvet og her står statue af Frederik 7. og skuer over søen. Kongen gav os jo sin grundlov i 1849.
Omkring Torvet ligger hyggelige restauranter og spisesteder. Der afholdes Torvemarked hver lørdag kl. 10-15. Her handles blomster, grønt, frugt, oste, kunsthåndværk og meget mere.
Gågaden hedder Slotsgade og det er byens handelsstrøg. Her ligger mange butikker med tøj, køkkenudstyr, telebutikker og meget mere. Om sommeren er gågaden pyntet med blomster.
Slotsarkader er byens største storcenter med 60 butikker og parkeringshus.
Hillerød er populær blandt turister, hver dag hele sommeren strømmer hundredvis af busgrupper til Hillerød for at opleve Frederiksborg Slot. De vil opleve det smukke slot med kirken og de mange møbler, malerier og andre kunstgenstande.
Velkommen til Hillerød
Hillerød Turistbureau - Frederiksværksgade 2A
Tlf. 49 21 13 33 - ligger ved Frederiksborg Slot
Åbent juni, juli og august.
Top 10 seværdigheder
Frederiksborg Slot - skal opleves
Frederiksborg Slotshave - smukt som et postkort
Den lille færge - på Slotssøen
Hillerød Kirke - fred og ro
Hillerød Bymuseum - byens historie.
Elværket - udstillinger, koncerter m.v.
Del af Museum Nordsjælland.
Esthers Have - besøgshave og events
Jazz i Rosenhaven - gratis koncerter i medio juni til medio august
Marked på Hillerød Torv - hele året
Klaverfabrikken - kulturhus og spillested
Mastodonterne - teatergruppe
Hillerød Loppemarked - udvalgte søndage i løbet af sommeren
Nordsjællands Veterantog - god oplevelse
Hillerød Slottsø Byfest - 3 skønne festdage - fredag, lørdag og søndag
Hillerød Musik og Teater: Opera, klassisk musik og teater.
Frederiksborgcentret: Koncerter, messer, foredrag m.v.
Udenfor Hillerød
Fredensborg Slot
Lukket for offentligheden - man kan besøge slotshaven.
Store Dyrehave
Her drev kongerne parforecejagt, opleves til fods eller cykel.
Fantasiens Ø - i Store Dyrehave -
Falkonergården - oplev rovfuglene
Æbelholt Kloster - bevaret fra middelalderen |
Frederiksborg Slot |
Frederiksborg Slot
Christian 4. er barnefødt på slottet og opholdt sig der meget i sin barndom. Han må på et tidligt tidspunkt have haft planer om at ændre på slottets bygninger.
Christian 4. blev konge i 1596, og få år efter i 1602 lod han de ældre bygninger nedrive og opførte et pragtslot i renæssancestil.
Af slottets oprindelige interiører er kun Slotskirken med omløbende galleri bevaret. Slotskirken har bl.a. været ramme om Enevældens salvninger, den første i 1671, den sidste i 1840. Den rummer Elefantriddernes skjolde samt Compeniusorglet fra ca. 1610.
I 1659 erobredes Frederiksborg Slot af svenskerne, som tog det meste af inventaret i krigsbytte, og præcis 200 år senere, i 1859, hærgedes slottet af en voldsom brand som hærgede Konge- og Prinsessefløjen.
Kirkefløjen og Riddersalen blev heldigvis bevaret.
Slottet blev genopført i årene efter 1860 under ledelse af arkitekt Ferdinand Meldahl og med brygger I.C. Jacobsen som finansmand, der betalte det meste af det nye slot.
Bør opleves når turen går til Nordsjælland.
Frederiksborg Slot hjemmeside
Wikipedia - om Frederiksborg Slot
Frederiksborg Slotshave - er en af Nordens prægtigste. Denne barokhave blev anlagt 1720-25 af J.C. Krieger på den anden side af Slotssøen, lige over for slottet og i dettes centralakse.
Kongeligeslotte.dk læs mere her
Museum Nordsjælland (Helsingørgade 65) viser byens og borgernes historie gennem 500 år. Her udstilles deres håndværk og dagligstuer.
Museum Nordsjælland
Gallerier - kunsthåndværk
Nordsjælland er et mekka for art lovers. Maleri, skulptur, smykker og meget mere.
Læg gerne vejen forbi de flotte gallerier og dygtige kunsthåndværkere
Se liste
Hillerød web seværdigheder
Tripadvisor - oplevelser og seværdigheder i Hillerød og omegn
Danhostel Hillerød - overnatning for hele familien
Hillerød.nu - oplevelser og annoncer lll
Hillerød Camping - bo i naturen
Nordisk Film Biografer i Hillerød
Danmarkshistorien - om Hillerød
Hillerød Lokalavisen - nyheder om byen og oplandet
Frederiksborg Sygehus - årene 1924 - 1933
Natur
Den prægtige natur er dominerede i omegnen af Hillerød. Mod øst ligger Gribskov og mod syd Store Dyrehave. Skovene udgør mere end en tredjedel af Hillerød kommunes areal.
Landbrug, moser og søer, især dele af Esrum Sø og Arresø, dækker lidt over halvdelen af arealet.
Skovene indbyder til gå og cykelture. Tag cyklen med toget til Hillerød og videre ud i naturen.
Historie
Hillerød blev grundlagt i 1300-tallet, hvor skoven blev ryddet til fordel for landsbyer og marker. Bynavnet ender på rød, hvilket indikerer skovrydningen for at etablere bysamfund og marker. Det samme er gældende for andre "-rødder" - bl.a. Birkerød og Allerød.
I 1500-tallet blev grundplanen fastlagt af kongerne Frederik 2. og Christian 4. Det er primært byområder nær ved slottet.
Gågaden strækker sig fra slottet og næsten helt op til stationen. På gågadens midte ligger Torvet med udsigt til Frederiksborg Slot.
På Torvet står det tidligere rådhus (1887-88) og skulpturen af Frederik 7.,som blev udført af billedhuggeren Vilhelm Bissen og opsat i 1880.
Udviklingen som center for et stort opland forstærkedes med anlæg af jernbaner: Først Nordbanen i 1864 fra København til Helsingør, senere Gribskovbanen (til Græsted 1880, Gilleleje 1896, Helsinge 1897 og Tisvildeleje 1924) samt Frederiksværk-Hundested-banen (1897-1916), som alle har Hillerød som udgangspunkt.
Hillerød Kommune består af ialt 8 sogne, som kom til byen ved de sidste kommunalreformer. Hillerød Kommune har i nutiden ca. 50.000 indbyggere og selve byen 32.689 indbyggere - ifølge Wikipedia.
Oplev andre byer i Nordsjælland
Helsingør
Allerød
Birkerød
Frederikssund
Hundested
|
|