Aktuelle udstllinger
I 1856 anlagde Københavns Kommune et stort drikkevandsreservoir i Søndermarken, det skulle være vandsforsyning til københavnerne efter koleraepidemi i 1853.
Man hentede drikkevand i Damhussøen og Skt. Jørgens Sø, og da vandreservoiret ligger højt i terrænet skulle holde et stabilt vandtryk i København.
Cisternerne ophørte med at fungere som drikkevandsreservoir i 1933 og det blev først tømt for vand i 1981.
Cisternerne skabes
I forbindelse med at København var europæisk Kulturby i 1996 blev Cisternerne taget i brug som udstillingssted.
Cisternerne danner ramme om både kunstudstillinger og forskellige arrangementer og events, der alle tager udgangspunkt i stedets arkitektur og helt særlige klima.
I dag er Cisternerne en del af
Frederiksbergmuseerne.
Historien om Cisternerne
Søndermarken
Udstlling 2022: Chiharu Shiota - "Multiple realities"
Kunstudstilling gennem snoede gangbroer.
Chiharu Shiota (f. 1972, Osaka, Japan) er kendt for sine performative installationer, hvor hun kredser om almenmenneskelige emner. Hun er kendt for sine monumentale spindelvævslignende strukturer og omdanner hele museer og gallerier til labyrintiske totaloplevelser ofte med inkorporerede personlige objekter i værkerne.
Shiota er inspireret af 1970’ernes performancekunst, herunder blandt andre Christian Boltanski, Louise Bourgeois og i særdeleshed Marina Abramovi? under hvem Chiharu Shiota studerede i senhalvfemserne.
Cisternerne er forvandlet til et på én gang magisk og foruroligende sted.
Chiharu Shiota griber rummets sanselige og erindringsmæssige potentiale og omdanner Cisternerne til et drømmeagtigt landskab. Et landskab hvor psykens dybere lag finder et æstetisk udtryk i roterende kjoler, spejlinger og labyrintiske garnstrukturer.
Shiota formår som ingen anden at forene monumentalitet og skrøbelighed i sine forførende totalinstallationer. Hun er særligt kendt for sine spindelvævslignende strukturer og omdanner hele museer og gallerier til labyrintiske totaloplevelser ofte med inkorporerede personlige objekter i værkerne. I Cisternerne har hun været særligt fascineret af muligheden for at arbejde med vand, og en stor del af udstillingen opleves fra gangbroer over et vandspejl, som leder én dybt ind i Shiotas sælsomme og univers.
Tidligere udstillinger - se oversigt her
Udstilling 2020 - 2021: Event Horizon
Den populære udstilling Event Horizon af den argentinsk fødte kunstner Tomás Saraceno (født 1973) var meget populær og derfor strakte udstillingen sig over 2 sæsoner.
Cisternerne er et tidligere vandreservoir og derfor et perfekt sted til publikum oplever udstillingen fra en båd.
eve et skelsættende arbejde af en kunstner, der vedvarende udfordrer vores måder at kommunikere og interagere på, både med hinanden og med andre arter. I udstillingsperioden vil vandet, der vedvarende siver gennem Cisternernes betonkonstruktion, danne et underjordisk, natsort hav, og udstillingen skal således opleves fra båd.
Man sejler i små enheder - i mørke gennem de gamle cisterner og oplever værkerne.
Saraceno har gennem sin praksis udforsket alternative livs- og beboelsesformer inspireret af alt fra edderkopper og flagermus til astrofysik, filosofi og ingeniørkunst.
Med udgangspunkt i Cisternernes unikke miljø, har Saraceno skabt et storstilet projekt, der er væsensforskelligt fra alt, hvad han tidligere har lavet.
Udstilling 2019: "Its not the end of the world" - af den danske kunstnergruppe SUPERFLEX.
SUPERFLEX blev grundlagt i 1993 af Jakob Fenger, Bjørnstjerne Christiansen og Rasmus Nielsen.
Gennem deres kunstneriske praksis udfordrer de kunstnerens rolle i samfundet og udforsker globaliseringens natur- og magtsystemer. Klik på linket og læsmere.
Udstilling 2018: In is the only way out - Jeppe Hein - var en total installation, der førte den besøgende på en underjordisk vandring fra mørket mod lyset.
Udstilling 2017: Sambuichi - Building wit sun - water and air
Udstilling 2016: Eva Koch - Den drøm om frihed
Udstilling 2015: Ingvar Cronhammar - H
Udstilling 2014: Christian Lemmerz - Andante
|