Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Bornholm Silderøgerier

Silderøgeri Bornholm
Bornholm er kendt for silderøgerier - en "røget bornholmer" er en røget sild.
Sådan en må man da smage.
Røgning af fisk er en form for konservering, og det har gamle traditioner.
I 1600-tallet omtales eksport af røgede sild og laks fra Bornholm.
Sildene blev oprindelig røget i fiskernes store køkkenskorstene.
I 1800-tallets slutning blev der større efterspørgsel på røgede fisk og man byggede nu særlige røgerier i fiskelejerne, det er de røgerier som vi kan opleve i nutiden.

Gudhjem er måske bedst kendt for sine røgerier, hvor det første egentlige erhvervsrøgeri blev bygget 1882.
Går turen til Bornholm, skal der naturligvis besøges et silderøgeri og smage en røget sild.
Engang var der mange silderøgerier på Bornholm, i dag en lille håndfuld røgerier tilbage. Går turen til Bornholm bør man da smage en "røget bornholmer" - en røget sild.

Konservering af fisk
At salte fisk har været brugt gennem århundreder til bevaring af fisken.
Hanseaterne bragte/solgte salt fra Lüneburger Heide til fiskelejerne omkring Østersåen og senere kom Hanseaterne tilbage og opkøbte den saltede sild.
At røge silden er en anden kendt konserveringsmetode, som er brugt gennem århundreder.
 
Efter Anden Verdenskrig
Perioden fra første verdenskrig til omkring 1950 var storhedstiden for de bornholmske silderøgerier og eksporten, specielt til København. Der har været omkring 135 røgerier på Bornholm og Christiansø
Stigende myndighedskrav om bedre hygiejne i røgerierne tvang i stigende grad mange små private røgerier, ejet af fiskerfamilier, til at lukke røgerier.
Fra 1950- til 1970'erne blev mange røgerier nedlagt og de røgede sild blev røget industrielt i ovne.
Silderøgningen har til en vis grad fået en renæssance, ikke til eksport med i turistsammenhæng.
Et at stederne er i Hasle, hvor fredning og restaurering af et røgeri, indrettet som museum med udstilling in 1990, gav naborøgeriet et "løft", og er sidenhen vokset som turistattraktion.

Der røges sild i flere større fiskerlejer, men få steder i de originale åbne skorstene.
Tidligere var det bestemte røgersker, fiskerkoner, der blev kendte for deres bedste røgede sild.
Den gamle tradition fra omkring 1900 med at "saltsprænge" sildene, dvs. at lægge sildene kortvarigt i saltvand inden røgningen blev siden forladt - det gjorde sildene mere holdbare ved transporten til København.

I de seneste par årtier er der ikke fisket mange sild omkring Bornholm - sildene er blevet for små og ikke fede nok - så nu importeres sildene fra andre danske farvande.

Der er ca. 60 røgeriskorstene tilbage på Bornholm, og en meget stor del af dem er beskyttet mod nedrivning og ombygning gennem de bevarende lokalplaner. To røgerier er bygningsfredet - et lille i Melsted og det større ovenfor omtalte røgeri i Hasle - se bannerfoto øverst.
Tekst inspireret bl.a. fra Wikipedia - Kulturarv Bornholm - Kulturarv.dk
Silderøgeri

Alle røgerierne 
Smokedfish.dk

 

Se også

BECH Chokolade Gudhjem
Café Klint
Sørens Værtshus
Bornholmersennep
Hasle Røgeri
Smagbornholm.dk
Hammershus kryddersild
teambornholm.dk

Artikler
Aakirkeby - Bornholms ældste by
Allinge-Sandvig - tvillingebyerne
Bornholm - Østersøens perle
Hasle - byen med silderøgeri
Nexø - mellem hav og prægtig natur
Rønne - porten til Bornholm
Svaneke - den mest fortryllende by