Oplev København som du ikke kender den
Gode ture og oplevelser

  

 
Velkommen Omvisninger 
Byvandringer Kirker - kirkegårde Museer - slotte 
Kulturens Venner ApS
CVR. 29 42 33 69
Tlf. 23 74 05 17
Læs mere her
oplevkultur@gmail.com
Skriv - ring hvis du har spørgsmål
oplever tekniske fejl.
Siden fungerer ikke altid ved
iPad eller tablet.
Brug hellere en computer.
 
 

Dragør byvandring


Mangler du en guide til byvandring eller omvisning
Spørg Kulturens Venner - vi har gode guider
Også på engelsk, tysk og skoletjeneste - læs mere.
Mail
oplevkultur@gmail.com
Tlf. 70 20 43 70

Næste byvandring i Dragør:
Se kalender for kommende byvandringer og andre ture.

Dragør er den gamle skipperby yderst på Amager. For 1000 år siden lå der et fiskerleje her og der var overfart til Skåne. Gennem de følgende århundreder voksede Dragør sig større og rigere.
I 1500-tallets begyndelse inviterede Christian 2. hollandske bønder til at bosætte sig i Store Magleby. Det gav mere liv på Amager.

Begyndelsen
Skåne tilhørte Danmark fra 1000-tallet, da Europas nationalstater blev dannet. Dengang lå der et fiskerleje og overfartsted til Skåne her på ydersiden af Amager.
I middelalderen var der store sildestimer i Øresund. I litteraturen står, at man "næsten kunne gå oven på silden fra Amager til Skåne". Det er jo nok lidt overdrevet, men der var mange sild i Øresund.
I Dragør fiskede man sild og saltede dem. Silden blev silden solgt til hanseaterne og der solgte dem videre til latinske lande i Sydeuropa. Befolkningerne spiste silden i faste perioder. Derved blev Dragør en rig skipperby.
I senere århundreder havde Dragørs skippere mange sejlskibe ude på verdenshavene. Sejlskibene bragte varer fra land til land, og skibsfarten indbragte god indkomst til Dragørs skippere.

Dragør bliver til by
Skipperne byggede de kendte Dragørhuse som byen er berømt for idag. Det historiske centrum er idylliske brostensbelagte stræder med gulmalede huse og røde teglstenstage.
Fra omkring 1350 var Dragør handelsplads for sild. Sildehandelen tiltrak opkøbere fra mange byer, de opkøbte silden og sejlede den til Sydeuropa, hvor silden blev solgt til fastende katolikker.
I begyndelsen af 1500-tallet var der fast bebyggelse i Dragør. Christian 2. havde inviteret hollandske bønder til at komme til Danmark. De bosatte sig i Store Magleby og de leverede hver dag friske grønsager til markederne i København.
De hollandske bønder i Store Magleby fik officielt overdraget Dragør til deres handel og fiskeri. De anlagde en egentlig havn omkring år 1600 og Dragør voksede. Nederlænderne drev nu fiskeri og havde sejlskibe i Østersøen.
Sejlskibenes antal tog til og snart var Dragørs sejlskibe at finde på verdenshavene. Omkring 1750 var Dragør en af de største søfartsbyer i Danmark.
Under Englandskrigene i årene 1807-14 sluttede Dragørs storhedstid for sejlskibe. Først kom skibe med dampmaskiner og siden dieselmotorer, og dermed endeligt for Dragørs stohed med sejlskibe og fiskeri.
Mange københavnere flyttede til Dragør i begyndelsen af 1900-tallet, da man anlagde man Amagerbanen i 1907. Jernbanen opførte i 1957 da Københavns Lufthavn blev udvidet. Amagerbanens spor gik ind over startbanerne.
Efter Anden Verdenskrig flyttede mange borgere fra København til Amager, og det er nu mondænt at bo i Dragør.
En færgefart Dragør-Limhamn blev etableret 8. april 1960. Færgefarten ophørte i 1999 nogle få måneder før den nye Øresundsbro blev indviet i 2000.

Dragør i nutiden
Dragør ligger kun 12 kilometer fra København, og alligevel er det som at være i landlige omgivelser. Dragør er omgivet af marker, strandenge og skov, som er med til at give Dragør et landsbymiljø.
Færgefarten over Øresund og færgelejet er borte. Alligevel er havnen i Dragør en levende og aktiv havn med fiskerbåde og frtidssejlere. Der ligger flere restauranter i Dragør havn og Strandhotellet med front ud mod vandet.
Øresundsbroen blev indviet i år 2000. Færgefarten til Limhamn i Sverige lukkede da broen åbnede. Der var nok mange skeptikere at Dragør ville blive en soveby, men det er ingenlunde tilfældet. Der er et rigt foreningsliv i Dragør og mange kendte mennesker bor derude.
Der er flere hjemmesider at hente information og inspiration om Dragør, der er musikfestival og flere lokale tiltag for at holde gang i byen.


 

Byvandring i Dragør
med de karakteristiske gule huse
og røde teglstenstage


Dragoer_byvandring1.jpg
Byvandringer begynder ved Posthuset i Dragør,
som tidligere var jernbanestation.Posthuset i Dragør, som engang var endestation for Amagerbanen. Den blev nedlagt da lufthavnen blev udbygget.


Et af Dragørs mange smukke skipperhuse


Kogeriet på havnen -
her fik fiskerne tjæret deres garnEt skipperhus i Dragør


En kikkenborg på en af Dragørs tage
En kikkenborg blev brugt til at se om et ankommende skib som havde brug for en lods eller skulle handleDragør Strandhotel -
med front ud mod havnen

 


Aktiviteter i Dragør - se mere på hjemmesiden Dragørlive

Museer
Der er 4 spændende museer at glæde sine borgere og turister med.

Dragør Museum ligger i havnen i en af de ældste bygninger som Dragør kan fremvise.
Museet fremviser skibsmodeller, skibsportrætter, interiører fra skipperhuse og fra byens spændende historie fra tiden med Hanseaterne over loseri, fiskeri, kapervæsen og meget mere. Der ses også sjove ting som sømændene har hjermbragt fra jerne lande-
Dragør Museum, Havnepladsen, 2791 Dragør. Telefon 32 53 93 07.
Åbent fra 1. maj - 30. sptember.

Mølsteds Museum - ligger i hjertet a Dragørs gamle bydel. Det var her at marinemaleren Christian Mølsted (1862-1930) boede og arbejdede det meste af sit liv. Christian Mølsted var en af sin tids anerkendte malere. Han malede skibe i havnen og partier fra Dragørs gamle bydel.

Store Magleby Museum - og Store Magleby Kirke
Landsbymuseum med 2 firlængede gårde: Nordgård og Den Gamle Museumsgård (1782).
Udstilligerne viser livet i Dragør fra den hollandske indvandring i 1521 og frem til nutiden. Flere gange årlig levendegøres Amagermuseet med levende karle og piger, aom udfører traditionelle arbejdsopgaver og dyrepasning, produktion og salg af grønsager m.v. De besøgende museet er velkommen til at deltage i levendegørelsen.
Hjemmeside for Amagermuseum

Danmarks Lodsmuseum - ligger i Dragør Gamle Havn
Et spændende museum som det så ud i 1984 ved Dragør Loseris 300 år jubilæum.
Lodsstationen viser, hvordan lodserne arbejdede, og alle genstandene er autentiske.
Går søndagsturen til Dragør så besøg gerne Danmarks Lodsmuseum
Hjemmeside for Danmarks Lodsmuseum

Kutteren Elisabeth K571 er en del af Dragør Museum. Kutteren sejlede jøder til Sverige under Anden Verdenskrig. Det skønnes at omkring 700 jøder kom fra Dragør til det neutrale Sverige. Kutteren Elisabeth blev søsat i 1941. Dragør Museum overtog kutteren i 2003, og der blev søgt en række fonde om penge til renovering af kutteren. I 2006-07 blev kutteren nænsomt restaureret tilbage til dens oprindelige udseende som den så ud i 1941.
Kutteren Elisabeth ligger i Dgarør havn ved lodshuset og træskibet vedligeholdes og sejles af Elisabeth Skibslaug, som er et maritimt fællesskab.
Hjemmeside for kutteren K571
Museum Amagers hjemmeside

 
Links til Dragør
Dragør.dk - kommunens hjemmeside
Turisme i Dragør
Wikipedia - om Dragør
Dragørlive - praktisk information
Dragørnyt - nyt om byen
Google - billeder fra Dragør
Dragør Havn - havnenyt
Dragør Musikfestival - kultur på havnen
 
Seværdigheder i Dragør
Kulturklik - dit klik til museer og oplevelser
Dragør Museum - havnepladsen i Dragør
Mølsteds Museum - i Dragør centrum.
    Foto: Kulturens Venner - copyright

Julefrokost privat - 24/11
Lørdag 24. november kl. 18.00
Julefrokost i privat hjem, når det skal være godt og hyggeligt. Max. 30 deltagere. Ikke den store og overdådige julefrokost, men mindre god frokost med gode råvarer. Tilmeld gerne nu. Betaling 14 dage før,
Ved stor tilslutning gentages arrangementet.

Læs mere her

Tilmeld
...


Julegløgg i privat hjem - 25/11
Søndag 25. november kl. 14 - 17.
Kom til julegløgg arrangement og få en hyggelig eftermiddag. Der er flere glas julegløgg, æbleskiver, kaffe, kage m.v.
Afholdes i privat hjem i København.

Læs mere her

Tilmeld
...


Skagen - maj 2018
Fredag 7. - mandag 10. juni 2019
Tag med på spændende kultur og naturrejse til Skagen i pinsen 2018
Med DSB til Skagen og bo på hyggelige Motel Skagen, som ligger få hundrede meter fra centrum.
Oplev en byvandring i Skagen, Skagens Museum og Anchers Hus med omvisning, tur til Grenen m.v.
Tilmelding gerne nu. Betaling 15. april 2019

Læs mere her

Tilmeld
...


 


Nyhedsbrev
Modtag sidste nyt